Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin titkos információkat követelt a német hadseregtől

2024. június 7., péntek 08:22

A mecklenburg-elő-pomerániai tartomány vizsgálóbizottsága az Északi Áramlat 2 és a „Klíma alapítvány” ügyében pénteken meghallgatja a német fegyveres erők két dandártábornokát, mivel a balti-tengeri gázvezeték engedélyezési eljárásakor katonai titkok kerülhettek napvilágra.

A német szövetségi főügyész vizsgálja, hogy a német hadsereg titkos NATO-tengeralattjárókra vonatkozó adatai nyilvánosságra kerültek-e. A Szövetségi Gazdasági Minisztérium dokumentumaiból, amelyeket a Bild szerzett meg, kiderült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök titkos információkat követelt a német hadseregtől.

Állítólag a katonai adatokra egy szakértői jelentés elkészítéséhez volt szükség, amely a gázvezetéknek a balti-tengeri térségben jelentkező kockázatairól szólt.

Akkoriban a később nyilvánosságra került lövések számáról is szó esett. Ezek azonban nem voltak elégségesek az Északi Áramlat 2, a szakértők és a Stralsund Bányászati Hatóság számára. Azt is tudni akarták, hogy jöttek ki ezek a számok. A német hadsereg azonban kijelentette, hogy a lövésszámok levezetése titkos információnak minősül, és a levezetést nem adhatják meg. Azt sem tudták, hogy az Északi Áramlat 2-nek miért volt szüksége ezekre az adatokra.

„Nem tudom ezeket a számadatokat egy olyan projektszponzornak átadni, amelynek központja nem egy NATO-országban van” – magyarázta a német hadsereg egyik embere. Ellenezte a tengeralattjárókra vonatkozó pontos információk kiadását is, mivel ezeket az adatokat nemzeti és NATO-biztonsági megfontolások miatt titkosították.

Az Északi Áramlat 2 már egy évvel a tárgyalások előtt nyomást gyakorolt a német hadseregre. 2016. július 6-án a képviselőik találkoztak a Szövetségi Gazdasági Minisztérium munkatársaival. A találkozóról készült feljegyzés szerint a német hadseregnek „problémái voltak a vezetékek megújításával”, de nem került sor együttműködésre.

Rovatok