Index Vakbarát Hírportál

Kémbotrány Európában, egy volt vezérkari főnök Ukrajnáról jelentett az oroszoknak

2024. június 7., péntek 07:02

Igor Gorgan, Moldova korábbi vezérkari főnöke Alekszej Makarov ezredesnek, az orosz katonai hírszerzés összekötőjének jelentett a moldovai belpolitikai helyzetről és Ukrajna fegyvervásárlásairól a 2022-es ukrajnai orosz támadást követően. Bizalmas találkozóikra elsősorban kisinyovi kávézókban vagy horgászkirándulások alkalmával került sor, azonban többször találkoztak a kisinyovi orosz nagykövetség előtt is. Maia Sandu, Moldova elnökének kabinetfőnöke is reagált a vádakra, megígérte, hogy visszavonja Gorgan katonai kitüntetéseit és tiszteletbeli rangjait.

Moldova volt vezérkari főnöke érzékeny katonai információkat osztott meg az orosz hírszerző szolgálatokkal Oroszország ukrajnai inváziójának idején – írja a The Moscow Times az orosz The Insider jelentésére hivatkozva, amely kiszivárgott Telegram-üzeneteket idéz.

Igor Gorgan – Moldova vezérkari főnöke 2013 és 2016 között, majd később 2019 és 2021 között – a hírek szerint informátorhálózatot tartott fenn a moldovai védelmi minisztériumon belül.

Nem lehetett pontosan megállapítani, hogy a katonai vezető mikor ajánlotta fel szolgálatait Alekszej Makarov ezredesnek, az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) egyik összekötőjének, azonban a katonai hírszerzésben dolgozó források szerint az aktív kapcsolatfelvétel valószínűleg 2004-ben kezdődött, amikor Gorgan egy NATO-misszióban szolgált.

A kommunikáció különösen aktívvá vált 2022 áprilisában, Oroszország ukrajnai invázióját követően.

A moldovai katonai vezető rendszeresen beszámolt Makarovnak a belpolitikai helyzetről és információkat szolgáltatott az ukrán védelmi minisztérium képviselőinek látogatásairól, akik katonai felszerelés és lőszerek beszerzése céljából érkeztek az országba.

Információk szerint az orosz tisztnek arról is beszámolt, hogy Ukrajna vadászgépeket és tüzérségi lövedékeket kíván vásárolni Moldovából, valamint a Moldovából Ukrajnába küldött titkos üzemanyag-szállítmányok helyéről is információkat nyújtott.

Bizalmas találkozóikra elsősorban kisinyovi kávézókban vagy horgászkirándulások alkalmával került sor.

„Bárkivel találkozhatok, én a tettek embere vagyok, gyorsabban kell haladnunk! El kellene mennünk horgászni és mindent megbeszélni! Történelmi időket élünk! És ezt a történelmet nekünk kell írnunk!” – olvasható állítólag a moldovai tábornok egyik üzenetében.

Nyilvánosságra került, moldovai oknyomozó újságíróknak tulajdonított fotók alapján Gorgan több alkalommal találkozott Makarovval – aki katonai attaséként dolgozott – a kisinyovi orosz nagykövetség előtt is.

Gorgan levelezése Makarovval körülbelül akkor érhetett véget, amikor Moldova tavaly júliusban több tucat orosz diplomatát kiutasított. A Moldovában diplomáciai álcával dolgozó orosz kémek 2023. júliusi tömeges kiutasítása előtt Gorgan még az ENSZ-nél is tudott állást szerezni, az egyik olyan irodában, amely az ukrán menekülteknek segít, és humanitárius segélyt szállít ukrán gyerekeknek. 

A moldovai védelmi minisztériumban megmaradt kapcsolatait kihasználva Gorgant továbbra is a GRU egyik legfontosabb informátorának tartották. Sandu elnök kabinetfőnöke, Adrian Balutel a vádakra válaszul megígérte, hogy visszavonja Gorgan katonai kitüntetéseit és tiszteletbeli rangjait.

Az orosz katonai hírszerzést az ukrán fegyverek érdekelték

A jelentések szerint az orosz Felderítő Főcsoportfőnökséget különösen érdekelte, hogy Ukrajna milyen fegyvereket vásárol a szomszédos országoktól, köztük Moldovától. A moldovai tábornok azonnal jelentette, hogy

az ukrán Ukroboronexport megpróbál visszavásárolni hat MiG–29-est Moldovától, amelyek Marculestiben vannak. Nagyon erősen ragaszkodnak hozzá... Egyelőre a gépek a helyükön vannak. A közeljövőben egy arab fedőcégen keresztül akarják véghezvinni a műveletet.

Igor Gorgan ugyanazon a napon újabb üzenetet küldött: „Moldova területéről, nevezetesen Etulia faluból az ukrán Reni településre vasúti szerelvények érkeznek üzemanyaggal. Az üzemanyagot szállító vonat csak éjszaka közlekedik, napközben mozdulatlanul áll, hogy ne váljon az Orosz Föderáció légierőinek (VKS) célpontjává”. „Köszönöm” – válaszolta Makarov ezredes.

Nem sokkal később újabb üzenet következett. „Az ukránok három hete járkálnak a védelmi minisztériumunkban és mindent kérnek, különösen tüzérségi lövedékeket” – írta Igor Gorgan, aki a Románián keresztül Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt is nyugtalan volt. 

A lehető leghamarabb le kell zárni a romániai határt! Ez egy nagy lyuk! Rengeteg áru érkezik onnan Ukrajnába. Különösen katonai rakomány! A románoknak még mindig van néhány katonai gyáruk, ahol fegyvereket és lőszert gyártanak

– áll egy másik Alekszej Makarov ezredesnek küldött üzenetben a The Insider szerint.

Oroszbarát orosz–ukrán férfit tartóztattak le Párizsban

A nemzetközi hírekben egy másik, orosz kapcsolatokkal rendelkező személy is felbukkant. A francia rendőrség egy 26 éves oroszukrán férfit tartóztatott le, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakos cselekményt tervezett Franciaországban.

A férfi korábban megsebesítette magát egy robbanószerkezettel – erősítették meg szerda este az illetékes hatóságok a Le Journal du Dimanche című lap értesülését az MTI szerint. A Donbász régióból származó, orosz és ukrán útlevéllel is rendelkező férfit hétfő este vették őrizetbe.

A nyomozáshoz közel álló források szerint a gyanúsított „nemrég” érkezett Franciaországba, és a Párizstól északra található Roissy-en-France település – ahol a Roissy-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér is található – egyik hoteljében foglaltak a nevére szobát.

A terrorellenes ügyészség közlése szerint ebben a hotelszobában a nyomozók robbanószerkezetek gyártására használatos eszközöket és anyagokat találtak, és az egyik ilyen eszköz felrobbant, a hotelt ki is kellett üríteni.

A nyomozás első megállapításai szerint a Donbászból származó gyanúsított vállaltan oroszbarát elkötelezettségű, két évig harcolt az orosz hadsereg kötelékében. Pénteken a belügyminisztérium azt közölte, hogy a francia titkosszolgálatok az év eleje óta három, 2017 óta pedig ötven terrorcselekményt hiúsítottak meg.

(Borítókép: Igor Gorgan. Fotó: Wikipédia)

Rovatok