Index Vakbarát Hírportál

Minden kampányeseményét lemondta a megtámadott dán kormányfő

2024. június 8., szombat 14:46

Könnyebb sérülésekkel megúszta az ellene irányuló támadást Mette Frederiksen dán miniszterelnök, ugyanakkor ennek ellenére megrázta az eset, és lemondta a maradék kampányeseményét. Pártja, a Szociáldemokraták jelenleg vezeti a közvélemény-kutatásokat.

Június 9-én tartják Dániában az európai parlamenti választásokat, aminek az esélyese a kormányzó Szociáldemokraták. Ugyanakkor miután pénteken megtámadták vezetőjüket, egyben a miniszterelnöki posztot is betöltő Mette Frederiksent,

lemondták a miniszterelnök minden kampányeseményét.

A 46 éves miniszterelnök szombaton öt településre látogatott volna el a kampányhajrában, azonban ezeken végül Frederiksen nem vesz részt. Támadóját, egy 39 éves férfit még a támadás után őrizetbe vettek a rendőrök, és szombaton már bíróság elé is állítják.

A miniszterelnöki hivatal egyébként közleményben azt írta, a dán vezető összességében jó állapotban van, ugyanakkor megrázta az incidens.

Mint arról korábban az Indexen beszámoltunk, a dán miniszterelnököt a fővárosban, Koppenhága egyik utcáján támadta meg egy 39 éves férfi még pénteken, két nappal az európai parlamenti választások előtt. A támadást mindegyik dán párt elítélte, de még több uniós kormány- és államfő is támogatásáról biztosította a megtámadott Frederiksent.

A dán közvélemény-kutatásokat egyébként Frederiksen pártja, a Szociáldemokraták vezeti – a legnagyobb kormánypártot jelenleg 18,9 százalékpontra mérik, amit az ökobaloldali Zöld Baloldal követ 16,6 százalékponttal, harmadik helyre pedig a liberális Venstret érhet fel, miután a szavazók 11,5 százaléka támogatja. 

(Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2019. július 11-én Berlinben, Németországban. Fotó: Omer Messinger / Getty Images)

Rovatok