Index Vakbarát Hírportál

Új fotót posztolt Robert Fico: a szlovák kormányfő a kórházban adta le szavazatát

2024. június 8., szombat 15:38

A kórházban adta le szavazatát az európai parlamenti választáson Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke. A szlovák kormányfő hangsúlyozta, hogy nagyon fontos ez a választás, mivel olyan európai parlamenti képviselőkre kell szavazni, akik a békét támogatják.

Új fotót posztolt magáról Robert Fico szlovák kormányfő, melyen az látható, amint mankóval a választási urna mellett épp az európai parlamenti választáson adja le szavazatát. 

Azért szavaztam a kórházban, mert ez a választás is fontos. Olyan európai parlamenti képviselőkre kell szavazni, akik a békét és nem a háború folytatását támogatják. A nyugati országok beleegyezése, hogy az Ukrajnának küldött fegyvereiket orosz területen lévő célpontok ellen is felhasználhassák, bizonyíték arra, hogy a nagy nyugati demokráciák nem békét akarnak, hanem a feszültség eszkalációját az Orosz Föderációval szemben, amire biztosan sor is kerül

– fűzte a fotóhoz Robert Fico.

A szlovák kormányfő ígéretet tett, hogy miniszterelnökként nem fogja belerángatni Szlovákiát „hasonló katonai kalandokba”, és a csekély szlovák lehetőségekhez mérten mindent meg fog tenni, hogy a béke elsőbbséget élvezzen a háborúval szemben.

A szlovák kormányfő üzenete nyitott fülekre talált, a több ezer komment alapján megállapítható, hogy követői teljes mértékben azonosulnak az Orbán Viktor mondandójával szinte teljesen megegyező kommunikációval. 

Robert Fico méltó a Nobel-békedíjra. Európában és a világon egyetlen politikus sem említette annyiszor a békét, mint a mi miniszterelnökünk

– jegyezte meg egyik szimpatizánsa, aki valószínűleg nem hallotta Orbán Viktor Békemeneten elmondott beszédét. „Nem a brüsszeli diktatúra folytatására, hanem a szabadságra és a békére szavazunk” – jegyezte meg egy másik kommentelő.

Videót is közzétett a kormányfő 

Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Az otthonában lábadozó szlovák miniszterelnök a támadás után a napokban jelent meg először a közösségi médiában. A miniszterelnök a szombati EP-választás előtt szerdán – a szlovák kampánycsend kezdete előtt – egy videóban jelentkezett, amelyben támogatóinak üzent, és többek között arról beszélt, mit gondol a merénylőjéről. 

Rovatok