Index Vakbarát Hírportál

Az európai választások legnagyobb tétjévé vált Orbán Viktor terve

2024. június 9., vasárnap 17:23

Az Európai Unió 27 tagállamában csütörtöktől vasárnapig járulnak az urnákhoz a választópolgárok, hogy megválasszák a parlament 720 tagját, akik döntő szerepet játszanak majd a következő öt év prioritásainak és politikai irányvonalának kialakításában.

A szavazás sorsdöntő pillanatban zajlik az Európai Unió számára, amely az ukrajnai és gázai háborútól kezdve a bevándorláson át az éghajlatváltozásig számos kérdéssel küzd. A közvélemény-kutatások szerint a keményvonalas jobboldali pártok több országban is nagyarányú győzelmet arathatnak, ami hosszú távú következményekkel járhat a kontinensre nézve.

Mit csinálnak az európai parlamenti képviselők?

Az Európai Parlament főként a belgiumi Brüsszelben ülésezik, de nagyjából havonta egyszer a franciaországi Strasbourgban ül össze. A parlament az EU törvényhozó szerve és egyike az EU három fő intézményének – az Európai Bizottsággal, amely a végrehajtó hatalmat képviseli, és az Európai Tanáccsal együtt, amely a 27 tagállam kormányainak minisztereiből áll.

Ez az egyetlen olyan uniós intézmény, ahol a képviselőket közvetlenül választják, és az európai parlamenti képviselők olyan jogszabályokat fogadnak el, amelyeket az egész blokkban alkalmaznak. Ahhoz, hogy bármely jogszabályt végrehajtsák, a tanácsnak és a parlamentnek egyet kell értenie.

Végső soron a parlament az uniós költségvetésben elkülönített eurómilliárdok felett is rendelkezik. A parlament mondja ki az utolsó szót olyan fontos politikai kérdésekben, mint a költségvetés, a kereskedelem és a külföldiekkel szembeni szankciók.

A parlament a főbb nemzetközi célkitűzéseket is blokkolhatja. Például az EU és Kína közötti, átfogó kölcsönös beruházási megállapodást gyakorlatilag felfüggesztették, miután néhány európai parlamenti képviselőt Kína szankciókkal sújtott. 

Hogyan befolyásolhatja a választás az európai politikát?

A legfőbb tét, hogy hol fog elhelyezkedni az EU politikai középpontja. Az európai politika szinte az átláthatatlanságig bonyolult. Ez azt jelenti, hogy egy ötéves ciklus alatt sok minden változhat – írja a CNN

A parlament egyik legfontosabb szerepe a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjának politikai irányvonaláért felelős bizottság összetételének jóváhagyása. A parlament mondja ki a végső szót abban, hogy kit neveznek ki a bizottság elnökének. Jelenleg a német Ursula von der Leyen tölti be a csúcspozíciót, aki második ciklusra is pályázik.

A szélsőjobboldal befolyásának növekedése az Európai Parlamentben hasonló tendenciát követ, mint nemzeti szinten több nagy uniós tagállamban.

Franciaországban 2027-ben országos választásokat tartanak, amelyeken a jobboldali populista Le Pen kerülhet ki győztesen. Ő az ID európai pártcsalád elnöke, és a közelmúltban nyilvánvaló erőfeszítéseket tett a blokk méregfogának kihúzására azzal, hogy az antiszemitizmus vádjait követően kizárta soraiból a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) törvényhozóit. 

A francia elnökválasztáson aratott győzelem természetesen Le Pent az európai politika fő szereplőjévé tenné. Ez nem biztos, hogy formális koalíciót jelentene a jobbközép néppárt és az ID között, de az Európai Parlament politikája egyfajta skála mentén képzelhető el, és ha Franciaország jobbra tolódik, a jobbközép pártok ezt tudomásul fogják venni.

Vannak olyan néppárti képviselők, akik egyetértenek az ID tagjaival olyan kérdésekben, mint a bevándorlás és az éghajlatváltozás. Amikor ezek a kérdések felmerülnek, és a parlamentnek döntenie kell, az ID hatalmas nyomást gyakorolhat a néppárt törvényhozóira.

Végül is mindig érdemes észben tartani, hogy a képviselőknek mindig a hazai választóiknak kell megfelelniük, akik a következő választáson leválthatják őket. 

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

(Borítókép: Az Európai Parlament 2022. december 2-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok