Index Vakbarát Hírportál

Az EP-választási veresége miatt lemondott az ellenzék elnöke Romániában

2024. június 10., hétfő 14:59

Hétfőn bejelentette lemondását az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Catalin Drula parlamenti képviselő, miután az általa vezetett párt koalícióban is várakozáson aluli eredményt ért el az EP- és önkormányzati választásokon.

Az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) nevű pártkoalíció részeként is csúfos vereséggel zárta a vasárnapi választásokat az USR. A magát jobbközép pártként meghatározó párt öt évvel ezelőtt, 2019-ben – a Dacian Ciolos volt miniszterelnök által korábban alapított centrista PLUS-szal szövetkezve – a voksok 20 százalékát kapta az EP-választásokon, és Románia 32 EP-képviselője közül 8-at küldhetett Brüsszelbe az Újítsuk meg Európát frakcióba.

A vasárnap este közzétett exit poll szerint az ADU a voksok mintegy 11 százalékát szerezhette meg, ami 4 EP-képviselői mandátumot jelenthet.

Az USR-nek tovább kell lendülnie ezen a kudarcon, idén másik két választás (parlamenti és elnökválasztás) lesz Romániában, és olyan vezetésre van szüksége, amely vissza tudja adni a reményt „az ország modernizálására”, és a hitet, hogy a szociálliberális PSD-PNL kormánykoalíció legyőzhető 

– nyilatkozta a párt vezetője, Catalin Drula.

Drula nem távozik azonnal, mert van még néhány irat, amit a választások kapcsán alá kell írnia, de azt ígérte, a lehető legrövidebb időn belül összehívja a tisztújító kongresszust– írja az MTI. 

Az USR a szintén vasárnap megrendezett önkormányzati voksoláson a részeredmények szerint elvesztette Brassó és Bukarest első kerületének a polgármesteri tisztségét is, de Drula szerint nem sikerült a települési és megyei önkormányzatokban sem erősödnie a négy évvel ezelőtti 8 százalékhoz képest.

Drula meg is nevezte kit látna szívesen az USR élén, szerinte a Temesváron újabb polgármesteri mandátumot szerző Dominic Fritz lehetne a legalkalmasabb a párt vezetésére.

Rovatok