Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő meleg várható Görögországban és Törökországban

2024. június 10., hétfő 20:23

Akár 45 Celsius-fokot is mérhetnek az elkövetkező napokban Görögországban és Törökország nyugati részén. Az előrejelzések figyelmeztetnek, hogy a kevés eső miatt a görögöknél akár erdőtüzek is kialakulhatnak, és a mexikói, pakisztáni vagy éppen indiai rekordmelegek után itt is áldozatokat szedhet a minihőhullám.

Minihőhullám várható Görögországban és Törökországban, 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletekkel, ami mindkét ország meteorológusai szerint szokatlan az évnek ebben a szakaszában, így megnő az erdőtüzek veszélye is – írta meg az MTI.

Keddtől több napon át számos görögországi régióban haladhatja meg a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti, közölte a görög meteorológiai szolgálat.

A görög Vöröskereszt azt javasolta a lakosságnak, hogy ne tartózkodjanak a napon, tartsa leengedve a redőnyöket, igyon sok folyadékot és fogyasszon könnyű ételeket, valamint gondoskodjanak az idős családtagokról és barátokról.

A Vöröskereszt nem tanácsolta az alkoholos italok fogyasztását és a szabadtéri sportolást sem. Gyermekeket és háziállatokat napközben sose hagyjanak autóban, a házi kedvenceknek, valamint a kóbor kutyáknak és macskáknak biztosítsanak elég ivóvizet – tette hozzá.

A tűzoltóság az X közösségi portálon hívta fel a figyelmet arra, hogy nagyon magas az erdőtüzek kockázata, elsősorban Görögország középső részén, ahol télen kevés volt a csapadék, most pedig június eleje óta szokatlanul magas hőmérsékleteket mérnek.

A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti.

Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, több országban is halálos áldozatokat követeltek a közelmúlt hőhullámai, Mexikóban 50 fokos hőséggel küzdöttek, Pakisztánban is hőgutát kaptak az emberek, Indiában pedig csaknem 53 Celsius-fokos rekordot mértek az elmúlt hetekben.

Rovatok