Index Vakbarát Hírportál

Palesztinpárti tüntetőket vettek őrizetbe a Kaliforniai Egyetemen

2024. június 11., kedd 20:36

Mintegy 25 embert tartóztattak le Los Angelesben, miután megpróbáltak sátrat leverni az intézmény előtt a vizsgaidőszak végén. A vezetés igyekszik megelőzni a tiltakozó akciót, mert a héten diplomaosztó is lesz.

Ismét feltűntek palesztinpárti tüntetők az amerikai egyetemnél. A kaliforniai intézmény előtt gyakorlatilag sátortábort akartak verni, így zavarva meg a vizsgaidőszak végét.

A vezetés ráhívta a rendőröket a tiltakozókra, 25 embert őrizetbe is vettek. Nagy részüknek az egyetem működésének megzavarása miatt kellett felelni, egy embernek pedig vélhetően azért, mert rátámadt valamelyik rendőrre.

A tiltakozókat nyilvántartásba vették, nagyjából két hétre kitiltották az egyetem területéről, majd szabadon engedték.

A Los Angeles-i egyetemen nem ez volt az első eset, hogy tábort vertek az Izrael-ellenes tüntetők. A legutóbbi incidens alkalmával falakkal, barikádokkal védték az aktivisták táboraikat, a rendőrök segítsége kellett akkor is.

New Yorkban pedig a Hamász október 7-i terrortámadásának áldozataira emlékező kiállítás közelében csaptak össze a tiltakozókkal a rendőrök. Az aktivisták ott megmozdulásaikat a „Harag Gázáért napjának” nevezték el és az intifádát is éltették.

A tárlat egyébként a Nova zenei fesztiválról elhurcolt túszoknak állít emléket. A kulturális eseményről elvitt emberek közül 350-et öltek meg.

Rovatok