Index Vakbarát Hírportál

Rengeteget fognak keresni az Európai Parlament most megválasztott képviselői

2024. június 12., szerda 17:08

Az Európai Parlament minden képviselője tiszteletdíjat kap, ennek bruttó összege havi 10 075 euró, amelyből az uniós adó és biztosítási járulékok levonása után kerekítve 7854 euró marad. A politikusok ezen felül számos juttatásban részesülnek, amelyek a parlamenti munkájukkal együtt járó kiadásaikat fedezik. Ennek legnagyobb tétele az általános költségtérítés, ami havonta 4950 euró.

A képviselőknek ebből kell fedezniük a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségeket, például az irodájuk fenntartási költségeit, a telefon- és postaköltségeket, a munkájukhoz szükséges számítógépek és más berendezések beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költségét. Ezzel a csaknem 5 ezer euróval nem kell elszámolniuk − írja a Népszava

Ezen felül jár nekik napi 350 euró napidíj a parlamenti tevékenységük során felmerülő egyéb költségek – szállás, étkezés – fedezésére. Ezt azonban csak akkor folyósítják a számukra, ha a hivatalos jelenléti íven aláírásukkal igazolták a jelenlétüket Elég az aláírás, a jelenlétet senki nem ellenőrzi, így aztán vannak szép számmal, akik csak aláírni járnak a EP-be, ahogyan azt újságírók többször leleplezték. Az EP tagjaitól ugyanakkor megvonható a napidíj fele, ha a plenáris üléseken tartott név szerint szavazások legalább a felén nem vettek részt, még akkor is, ha az adott napon igazolták a jelenlétüket.

A képviselők elszámolhatják utazási költségeiket is, mivel a parlamenti ülések Brüsszelben vagy Strasbourgban zajlanak. Bemutatott bizonylatok alapján az EP megtéríti az első osztályra szóló repülő- és vonatjegyeiket, ha pedig autóval utaznak, kilométerenként 0,58 euró térítést kapnak, legfeljebb 1000 kilométerig. Ezen túl átalányösszegű juttatásra jogosultak egyéb útiköltségeik – például autópályadíj, vagy többletpoggyász után fizetendő – díj fedezésére.

Ha a parlamenti képviselők munkalátogatásra, konferenciákra, egyéb hivatalos eseményekre utaznak a megválasztásuk szerinti tagállamba vagy máshová, arra is elszámolhatnak úti- és szállásköltséget egy csaknem 5 ezer eurós éves keret erejéig.

A volt EP-képviselők 63 éves koruktól öregségi nyugdíjra jogosultak. Ennek összege attól függ, hogy hány évig voltak az EP tagjai, de sok-sok évi EP-s munka után sem lehet több, mint egykori tiszteletdíjuk 70 százaléka.

 

Rovatok