Index Vakbarát Hírportál

Véget érhet a gázai háború?

2024. június 12., szerda 08:40

A Hamász „módosításokat” szeretne eszközölni a gázai tűzszüneti tervben, az Egyesült Államok értékeli az ajánlatot.

A Hamász kedden reagált az Egyesült Államok által támogatott gázai tűzszüneti javaslatra, bár „módosításokat” szeretne a megállapodáson. A terrorszervezet nyilvánvalóan nem fogadja el szó szerint az Egyesült Államok által szorgalmazott indítványt, de továbbra is részt vesz a tárgyalásokon, melyek célja a nyolc hónapja tartó háború befejezése − írta meg az Associated Press hírügynökség. 

A Hamász szóvivője, Dzsihád Taha szerint válaszuk „olyan módosításokat tartalmaz, amelyek megerősítik a tűzszünetet, a kivonulást, az újjáépítést és a (fogoly)cserét”. Részleteket nem közölt. 

Bár a Hamász tisztviselői nagy vonalakban támogatták az alku elfogadását, óvatosságukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Izrael végrehajtja-e a megállapodást, különösen azokat a rendelkezéseket, amelyek a harcok végleges beszüntetésére és a Gázai övezetből való teljes izraeli kivonulásra vonatkoznak, cserébe a terroristák által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáért.

Kedden az ENSZ emberi jogi hivatala szerint mind az izraeli erők, mind a palesztin terrorcsoportok háborús bűnöket követhettek el az izraeli erők hétvégi, négy túszt kiszabadító és legalább 274 palesztin halálát okozó rajtaütésével kapcsolatban.

Rovatok