Index Vakbarát Hírportál

Magyarország is tagja lesz a Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződésnek

2024. június 13., csütörtök 13:38

A miniszterelnök áldását adta arra, hogy Magyarország csatlakozzon a Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződéshez. Szijjártó Péter folytatja majd le az eljárást.

Egyetértek azzal, hogy Magyarország a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződés részes államává váljon – fogalmaz Orbán Viktor miniszterelnök a szerda este Magyar Közlönyben megjelent határozatában

Az 1976-ban létrejött  ASEAN (Association of Southeast Asian Nation) szövetségnek már 54 állam és az Európai Unió is a tagja. De a tíz délkelet-ázsiai állam kormányközi együttműködésén alapuló regionális szervezetet 1967-ben alapították Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld közreműködésével. Célja, hogy a délkelet-ázsiai térség államainak politikai, gazdasági, katonai, oktatási és kulturális együttműködését elősegítése. 

Orbán Viktor a határozattal felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy folytassa le Magyarországnak a szerződéshez való csatlakozással kapcsolatos eljárását.

Rovatok