Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

2024. június 14., péntek 16:21

A dél-olaszországi Borgo Egnaziában csütörtökön kezdődött a G7-csúcs, amelyen a világ vezető ipari államainak vezetői vesznek részt. A szombatig tartó találkozó második napján formabontó napirendi pontként Ferenc pápa köszöntötte a résztvevőket.

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással üdvözölte az őt köszöntő olasz kormányfőt, Giorgia Melonit. Az éppen 50. alkalommal megrendezett csúcstalálkozón még sohasem vett részt a katolikus egyház vezetője.

A pápa arról igyekezett meggyőzni a világ legfejlettebb államainak vezetőit, hogy mindig tartsák szem előtt az emberi méltóságot a mesterséges intelligencia fejlesztésében, egyúttal úgy kell a jövő kutatásait alakítani, hogy mindig az emberé, és ne a gépé legyen az utolsó döntés.

A pápa az elmúlt időszakban felhasznált minden fórumot, hogy megismételje, minél előbb és minél szigorúbb szabályozást kell teremteni a mesterséges intelligencia számára globálisan. Különösen azóta lett aktív Ferenc pápa, hogy 2023 márciusában róla is megjelent egy deepfake-, vagyis MI által készült hamis fotó. Ezen egy méregdrága pufi dzsekiben látható a pápa, amint a Vatikánon kívül sétál.

Természetesen a Szentszék azonnal cáfolta a kép eredetiségét, és közölte, hogy Ferenc pápának nincs ilyen dzsekije, és a fotó hamisítvány. 

Az ukrán elnök nagy összegű támogatást kapott

A tanácskozás hat fő témakör szerepel, a mesterséges intelligencia mellett például Irán, az ukrajnai és az izraeli–palesztin háború, a migráció és a klímaváltozás. A nyitónapon a résztvevők megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból 50 milliárd dollárt különítenek el Ukrajna számára, hogy segítsék az orosz erők elleni harcot. 

A pénz várhatóan csak az év végén érkezik meg, de hosszabb távú megoldásnak tekintik, hogy támogassák Ukrajna háborús erőfeszítéseit és gazdaságát.

Az olaszországi G7-csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán és Biden amerikai elnök aláírta az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást, amelyet Kijev „történelmi jelentőségűnek” nevezett.

A megállapodás amerikai katonai és kiképzési támogatást irányoz elő Ukrajnának, de nem kötelezi Washingtont arra, hogy csapatokat küldjön az országba harcolni.

Figyelmeztetést kapott Irán

A G7 vezetői figyelmeztették Iránt, hogy ne folytassa nukleáris dúsítási programját. Egy közleménytervezet szerint a hét legfejlettebb ipari ország készen áll új intézkedéseket hozni, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat adna át Oroszországnak.

„Felszólítjuk Teheránt, hogy hagyjon fel a nukleáris eszkalációval, fordítsa vissza, valamint állítsa le a folyamatos urándúsítási tevékenységet, amelynek nincs hiteles polgári indoka” – olvasható a nyilatkozatban.

Irán rövid időn belül további urándúsító centrifugákat helyezett üzembe Fordóban, és megkezdte újabb gépek felállítását – áll az ENSZ atomenergia-ügynökségének most kiadott jelentésében.

Irán jelenleg akár 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami közel áll a 90 százalékos fegyverminőségű szinthez. A Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) adatai szerint Irán elegendő anyagot dúsított erre a szintre ahhoz, hogy ha tovább dúsítanák, három nukleáris fegyverhez is elegendő lenne.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Ferenc pápa beszél Joe Biden amerikai elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel szemben a G7-csúcson 2024. június 14-én. Fotó: Michael Kappeler / picture alliance / Getty Images)

Rovatok