Index Vakbarát Hírportál

Olajszennyezés miatt több strandot is lezártak a Sentosa-szigeten

2024. június 16., vasárnap 06:23

Két hajó ütközött össze, az egyik tartályából borult a rakomány a tengerbe. Tizenhat tisztítójárművet küldtek a helyszínre, hogy megfékezzék a szennyezést.

Több strandot is le kellett zárni a Sentosa-szigeten található Tanjong Beach partján, miután összeütközött két hajó – számolt be róla a Sky News.

Az olajszennyezés a közeli Pasir Panjang hajózási termináljáról terjedt el, miután egy kotróhajó pénteken egy álló bunkerhajónak ütközött. A Szingapúri Tengerészeti és Kikötői Hatóság még aznap közölte, hogy a bunkerhajtó sérült rakománytartájából ömlött az olaj a vízbe, a szivárgást már sikerült megfékezni, de további 16 takarítójárművet is útnak indítottak, hogy összegyűjtsék a vízfelszínen úszó szennyezéseket.

A környezetszennyezést viszont így sem lehet elkerülni. A halászközösségek halpusztulásra számítanak, a tengerbiológusok pedig a korallokat féltik. Szingapúr területén már így is nagyon veszélyeztetett az állomány, a globális felmelegedés például egyáltalán nem tesz neki jót.

Az egyik környezetvédő azt mondta, hogy

az olaj mérgező, megfojthatja a korallokat. Elzárja őket a fotoszintézishez szükséges fénytől.

További problémát okozhat az olaj tisztításához használt vegyi anyagok hatása is. Egyes szerekről ugyanis megállapították, hogy nem felszívódik a szénhidrogén általuk, hanem megnő a sűrűségük, és elsüllyednek, így tovább szennyezik a tengeri élővilágot.

Rovatok