Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Izraelben, a segélyszállítmányok okoztak feszültséget

2024. június 16., vasárnap 21:49

A hadsereg azért döntött így, hogy eljussanak a segélyszállítmányok a palesztin enklávéba. Az izraeli miniszterelnöknek, úgy tűnik, nem fontos a humanitárius akció.

Nemtetszését fejezte ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután bejelentette hadserege, hogy szabad utat biztosítanak az egyik gázai főútvonal mentén, hogy eljussanak a segélyszállítmányok a palesztinokhoz – számolt be a Reuters.

A hadsereg egyértelművé tette, hogy a normál műveletek folytatódnak Rafahban, a Gázai övezet déli részén folytatott hadműveletük fő helyszínén, ahol szombaton nyolc katonát öltek meg. Netanjahu reakciója tovább rontott az egyébként is feszült helyzeten, a nemzetközi szervezetek humanitárius válságra figyelmeztettek.

Itamar Ben-Gvír nemzetbiztonsági miniszter, aki Netanjahu kormánykoalíciójának egyik nacionalista vallási pártját is vezeti, elítélte a taktikai szünet ötletét, mondván, hogy bárki is döntött erről, „bolond”, és azonnal ki kellene rúgni.

Egy héttel azután, hogy a centrista Benny Gantz volt tábornok kilépett a kormányból, azzal vádolta Netanjahut, hogy nincs hatékony stratégiája Gázában. 

A megosztottságot a múlt héten az ultraortodox zsidók katonai besorozásáról szóló törvény parlamenti szavazása hozta felszínre: Joav Gallant védelmi miniszter a pártutasításokkal dacolva ellene szavazott, mondván, hogy a törvény nem felel meg a hadsereg igényeinek. 

A koalíció vallási pártjai határozottan ellenezték az ultraortodoxok besorozását, ami sok izraeliben széles körben kiváltotta a haragot, amely a háború előrehaladtával egyre mélyült.

A tűzszünetre irányuló növekvő nemzetközi nyomás ellenére a harcok leállításáról szóló megállapodás még mindig távolinak tűnik.

Már nyolc hónapja tartanak a harcok, amelyek nagyjából 1200 izraeli és 37 ezer palesztin halálát okozták. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az izraeliek ugyan támogatják a kormányt, de azt továbbra sem értik, miért nem tesznek komolyabb lépéseket a Gázában foglyul ejtett mintegy 120 túsz kiszabadításáért.

Rovatok