Index Vakbarát Hírportál

Lerohanták és likvidálták a túszejtő terroristákat az orosz börtönben, a túszok sértetlenül kiszabadultak

2024. június 16., vasárnap 09:03

Oroszország Rosztov-na-Donu városában, a rosztovi 1-es számú előzetes letartóztatási központban túszdráma alakult ki vasárnap, amikor hat vádlott kiszabadult a cellájából és berontott a szolgálati helyiségbe, ahol fegyverhez jutottak, és túszul ejtették a műveleti osztály vezetőjét, valamint egy fiatalabb felügyelőt. Mentőegységek, továbbá az orosz nemzeti gárda is a helyszínre érkezett, a környéket lezárták. Később közölték, hogy különleges műveletet indítottak a túszejtők ellen, akiket likvidáltak az orosz hatóságok, a túszok sértetlenül kiszabadultak.

Az oroszországi Rosztov-na-Donu városában a rosztovi 1-es számú előzetes letartóztatási központ egyik cellájának rabjai túszul ejtették az intézet két alkalmazottját – jelentette a TASZSZ az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat (FSIN) helyi osztályának közleményére hivatkozva.

A vádlottaknak sikerült elvenniük a fegyvereket a fogvatartási központ személyzetétől, a túszok kiszabadításáról tárgyalások folynak, azonban a túszejtők követeléseiről nem számoltak be.

Információk szerint hat vádlottnak – akik közül többeket terrorizmus gyanújával tartanak fogva – sikerült betörniük cellájuk ablakrácsait, és berontottak a szolgálati helyiségbe. Ott túszul ejtették Alexander B. alezredest, a műveleti osztály vezetőjét és az ügyeleti szolgálat egyik legfiatalabb felügyelőjét.

Az intézet körüli területet lezárták, mentőautók és az orosz nemzeti gárda autói a helyszínre érkeztek. A közlemény szerint a SIZO–1 intézet „normál üzemmódban” működik, és a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.

Terrorista bűncselekményekkel vádolják a túszejtőket

A rosztovi előzetes letartóztatási központban túszokat ejtő rabokat többek között terrorista cikkekkel vádolják – számoltak be a bűnüldöző szervek a TASZSZ-nak.

Köztük vannak terrorista bűncselekmények ügyében vádlottak, az Oroszországban betiltott Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet hívei

– közölte az orosz hírportál egyik névtelen forrása. A lap közölte, hogy továbbra is folynak a tárgyalások az előzetes letartóztatási központ két alkalmazottjának szabadon bocsátásáról.

Likvidálták a támadás elkövetőit

A felfegyverkezett túszejtők az intézet két alkalmazottját megbilincselték, majd az előzetes letartóztatási központ udvarára vonultak. A fogvatartottak szállítást követeltek a rendvédelmi szervektől. Ezt azonban nem kapták meg, lerohanták őket.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közölte, hogy az elkövetőket likvidálták, a személyzet tagjai nem sérültek meg.

„Az oroszországi rosztovi területen lévő SIZO–1-ben a túszok kiszabadítására irányuló különleges művelet során a bűnözőket likvidálták, a túszokat szabadon engedték, nem sérültek meg” – idézte a kiadott közleményt a TASZSZ.

Rovatok