Index Vakbarát Hírportál

A teheráni szóvivő szerint a G7 elfogult politikai célokat szolgál

2024. június 16., vasárnap 21:39 | aznap frissítve

Teherán visszautasította a G7-csoportnak az iráni atomprogramra vonatkozó nyilatkozatát, amelyben az országok vezetői az urándúsítás fokozása, illetve nukleáris programjának eszkalációja miatt elítélték a közel-keleti államot.

Miközben egyes országok „hamis állításokat tesznek az Irán ellen hozott szankciók folytatása érdekében”, Teherán „konstruktív párbeszédet és technikai együttműködést” folytat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) – mondta vasárnap Nászir Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő egyúttal politikailag elfogultnak minősítette az iráni urándúsítással kapcsolatos NAÜ-álláspontot is. 

Nászir Kanaáni a G7-csoportot arra szólította fel, hogy határolódjon el „a múlt romboló politikájától”.

Minden olyan kísérlet, amely az ukrajnai háborút az Irán és Oroszország közötti kétoldalú együttműködéssel próbálja összekapcsolni, csak elfogult politikai célokat szolgál

– tette hozzá. 

A G7-tagállamok vezetői pénteki nyilatkozatukban arra szólították fel Iránt, hogy hagyjon fel a nukleáris eszkalációval, fordítsa vissza és állítsa le a folyamatos urándúsítási tevékenységet, amelynek a csoport álláspontja szerint nincs hiteles polgári indoka.

Emellett meggyőző garanciákat követeltek Teherántól arra vonatkozóan, hogy teljes mértékben együttműködik a NAÜ megfigyelési és ellenőrzési mechanizmusával. A közlemény szerint a G7 készen áll új intézkedéseket hozni, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat adna át Oroszországnak – írta az MTI. 

Rovatok