Index Vakbarát Hírportál

Tony Blair győzelmét is felülmúlhatja a brit munkáspárt győzelme

2024. június 16., vasárnap 08:02

A jövő hónapban esedékes nagy-britanniai parlamenti választás igazán érdekes eredményt hozhat. A Labour Munkáspárt 70 százalékos többséggel ülhet az alsóházban.

Felmérések szerint hatalmas arányban nyerheti meg a Munkáspárt a július 4-re kiírt nagy-britanniai parlamenti választásokat – közölte az MTI.

A Survation közvélemény-kutató cég által, a Best for Britain nevű politikai kampányszervezet megbízásából, 22 ezer választó bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a Labour – a legnagyobb ellenzéki erő – a jelenlegi pártpreferenciák alapján 456 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, ezzel pedig 262 fős többségbe kerülhet az összes többi frakció együttes várható létszámához képest.

Ha a választások így alakulnak, akkor a Munkáspárt Sir Keir Starmer vezényletével, 456 fővel, 70 százalékos többséggel ülhet az alsóházban, a többi frakció pedig osztozna a maradék 30 százalékon.

A felmérés szerint Tony Blair volt kormányfő 1997-ben aratott győzelmét is felülmúlhatja az idei parlamenti választások eredménye. A Munkáspárt akkor a választások után 418 tagú frakcióval és 179 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt. Erről korábban mi is beszámoltunk.

A közzétett eredményekből az is kiderül, hogy a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt frakciójának létszáma az előző, 2019-es választáson elnyert 348-ról 72 főre csökkenne, vagyis nem egészen a felére az 1906-os parlamenti választásokon megszerzett 156 képviselői mandátumnak, amely a Konzervatív Párt történetének eddigi legrosszabb választási eredménye lenne.

A konzervatívok a vereséggel kampányolnak

Boris Johnson volt miniszterelnök szerint a Munkáspárt „őrült többséggel” néz szembe, valamint azt is állította, hogy Sir Keir Starmer szupertöbbsége veszélyes lenne, és a történelem legkevésbé megérdemelt választási győzelméhez” vezetne.

Egyes kritikák szerint Johnson azokat a volt képviselőket támogatja, akik a leghűségesebbek voltak hozzá. Egy hozzá közel álló forrás azonban azt mondta a The Telegraph-nak, hogy

Minden konzervatív képviselő, aki digitális támogatást kért tőle, meg fogja kapni.

Rovatok