Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun kétnapos látogatáson fogadja Vlagyimir Putyint

2024. június 17., hétfő 13:44

Vlagyimir Putyin kedden kétnapos látogatás tesz Észak-Koreában – közölte a Kreml. Ez az orosz elnök első útja az országba több mint két évtized óta, és a mélyülő közeledés legújabb jele, amely széles körű nemzetközi aggodalmat keltett. Egyes források szerint Putyin további lőszerszállítmányokat fog kérni Kim Dzsonguntól.

Putyin számára ez egy ritka tengerentúli utazás azóta, hogy Oroszország 2022-ben megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában, és kulcsfontosságú pillanat Kim Dzsongun észak-koreai elnök számára, aki a Covid–19-világjárvány óta nem látott vendégül más világ vezetőt Phenjanban – írja a CNN.

A lap beszámolója szerint a nagy figyelemmel kísért látogatás várhatóan tovább fogja szilárdítani a két hatalom között kialakulóban lévő partnerséget, amely a Nyugattal szembeni közös ellenségeskedésen alapul, és amelyet Putyinnak az Ukrajna ellen folytatott háborújában való támogatás iránti igénye hajt.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és más országok azzal vádolták Észak-Koreát, hogy az elmúlt hónapokban jelentős katonai segítséget nyújtott Oroszország háborús erőfeszítéseihez, míg megfigyelők aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy Moszkva esetleg megsérti a nemzetközi szankciókat, hogy segítse Phenjant a születőben lévő katonai műholdprogramjának fejlesztésében.

Mindkét ország tagadta az észak-koreai fegyverexportot.

Mint megírtuk, Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter nemrégiben arról beszélt, hogy Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán.

A miniszter szerint Észak-Korea több tucat ballisztikus rakétát is eljuttatott orosz partnerének. A lőszerekért cserébe Moszkva harckocsikat és harci repülőgépeket küldött Phenjannak, illetve olyan technológiát is átadott, amely segítheti az észak-koreaiak kémműhold-telepítési programját.

Az orosz elnök tavaly szeptemberben tárgyalt Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Oroszországban, aminek következtében fellendült a kereskedelem a két szomszédos ország között. Az azóta Phenjantól Moszkvának küldött lőszerek mennyisége feltehetően jelentősen meghaladta azt, amennyivel az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatta Ukrajnát ebben az időszakban. 

Rovatok