Index Vakbarát Hírportál

Emberek ezreit kellett evakuálni az árvíz miatt Kína egyik tartományában

2024. június 17., hétfő 08:53

Mintegy 36 ezer embert kellett evakuálni a délkelet-kínai Fucsien tartományban az árvizek miatt. A heves esőzés többmilliárdos kárt okozott a térségben.

A kínai Fucsien tartományban a heves esőzések okozta árvizek miatt kellett evakuálni az embereket – derül ki a kínai katasztrófavédelmi hatóságok közleményéből, amelyről az MTI adott hírt.

A napok óta tartó heves esőzések a tartomány több térségében is komoly károkat okoztak, többek között 12 350 hektáron a termésben is 1,61 milliárd jüan (84 milliárd forint) veszteséget előidézve. Az ítéletidő 179 800 embert érintett a hatóságok beszámolója szerint.

A kínai meteorológiai központ tájékoztatása alapján további nyolc tartományban is heves esőzésekre, illetve viharokra lehet számítani hétfőn.

A kínai vízgazdálkodási minisztérium és a meteorológiai szolgálat narancsfokozatú riasztást adott ki és áradások veszélyére figyelmeztetett az érintett tartományokban. Csöcsiang tartomány egyes délnyugati és Fucsien északi részén a zuhatagokká váló hegyi patakok miatt a négyfokozatú skálán legmagasabb, piros jelzésű riasztás van érvényben.

Magyarországon is árvízhelyzet volt

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, azonban már csak két városban elsőfokú készültség van érvényben, de a folyó már ott is apad.

Az elmúlt két hétben mindennap 0–24 órás szolgálatot láttak el a vízügyesek. Csúcsidőben a dunai árhullámnál 317 vízügyes szakember vett részt a munkában, a Rábánál pedig 528-an dolgoztak a gátakon (vízügy, civilek, társszervek), míg 34 vízügyes szakember az OMIT tagjaként a védekezés összehangolását koordinálta.

Rovatok