Index Vakbarát Hírportál

A közösségimédia-platformokra is jöhetnek a veszélyt jelző feliratok

2024. június 17., hétfő 19:17

Az Egyesült Államok tiszti főorvosa kezdeményezte az intézkedést. A feliratok a dohánytermékek csomagolásán megjelent figyelmeztetésekhez lehetnek hasonlóak.

Ugyanolyan feliratok lephetik el a közösségi médiát, mint amilyen a cigisdobozokon van, ha jóváhagyják az amerikai tiszti főorvos ajánlását – írta a The New York Times.

A szakember a gyerekeket félti, ugyanis szerinte a mentális egészségük szenved csorbát, ha folyamatosan lógnak az interneten. Olyan veszélyeknek is ki vannak téve, mint a zaklatás, a bántalmazás, a kizsákmányolás, valamint az erőszakos és szexuális tartalmak.

Vivek Murthy tavaly már adott ki közleményt arról, hogy nincsen kézzel fogható bizonyíték a médiaalkalmazások biztonságára. Egy szövetségi törvény értelmében a közösségi oldalaknál már kötelező, hogy a 13 évnél fiatalabbaknak tiltják a saját fiók megnyitását. A gyakorlat ugyanakkor azt mutatja, hogy a fiatalok a tilalmat könnyen képesek kijátszani, akár szüleik tudtával, vagy tudtukon kívül is.

A közösségimédia-oldalak olyanok, mint a lakásunkban a fűtés vagy a gáz, alapvetőnek vesszük. Amikor pedig eltűnnek az életünkből, akkor kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat

– mondta korábban az Indexnek Aczél Petra, a MOME kommunikáció- és médiatudomány-professzora, miután márciusban több órára elérhetetlenné vált a a Facebook, az ahhoz kapcsolódó Messenger-alkalmazás, a Threads és az Instagram. A szakértő szerint nagymértékben függünk az alkalmazásainktól, ezért is lehet fontos az amerikai szabályozás.

Rovatok