Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter követői döntöttek a sorsáról

2024. június 17., hétfő 21:05

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke hétfő reggel a Facebook-oldalán arra kérte követőit, hogy szavazzanak, és döntsék el ők, felvegye-e az európai képviselői mandátumát. Posztjában a pró és a kontra érvek felsorakoztatása mellett azt is megírta, hogy este 8 óráig várja a szavazatokat a Tisza Párt honlapján. A végeredmény szerint követői nagy többsége azt szeretné, ha felvenné a mandátumot, és beülne az Európai Parlamentbe.

Ugyan korábban azt nyilatkozta Magyar Péter, hogy nem szerepel tervei között, hogy európai parlamenti képviselő legyen, de elmondása szerint azóta sokan próbálják meggyőzni őt ennek ellenkezőjéről. Ezért hétfő reggel közösségi oldalán a követőihez fordult, és szavazás formájában várta a választ tőlük a kérdésre.

Ahogy az európai parlamenti lista kialakításánál, itt is számítunk a közösségünk kollektív bölcsességére. Döntsetek Ti! Szavazni a Tisza Párt honlapján tudtok

– írta, majd felsorolta a képviselőség mellett szóló érveit, de az ellenérveit is, és ígéretet tett: bármi is lesz a döntés, azt tudomásul veszi.

Délelőtt 10 óráig több mint 30 ezer szavazat érkezett, 11 óra 20 perckor pedig már több mint 50 ezer ember szavazott a párt honlapján. Este nyolcig összesen 91 315-en szavaztak.

Az igenek és a nemek aránya egész nap hasonlóan alakult, a szavazók több mint 70 százaléka az igenre voksolt, és az este nyolc órás végeredmény (75,6 százalék „igen”, 24,4 százalék „nem”) is azt mutatja, hogy Magyar Péter követőinek döntő többsége azt szeretné, ha a Tisza Párt alelnöke felvenné a mandátumát, és beülne az Európai Parlamentbe.

Az európai parlamenti választások eredményei alapján a Tisza Párt hét képviselőt küldhet az EP-be. A párt listáján az alábbi 12 jelölt szerepel:

  1. Magyar Péter
  2. Dávid Dóra
  3. Tarr Zoltán
  4. Kulja András
  5. Lakos Eszter
  6. Gerzsenyi Gabriella
  7. Kollár Kinga
  8. Bogdán Csaba
  9. Weisz Viktor
  10. Molnár Dániel
  11. Bujdosó Andrea Anna
  12. Sopov Ildikó Éva.

Rovatok