Index Vakbarát Hírportál

Trópusi forróság érkezik Olaszországba

2024. június 17., hétfő 12:49

Negyvenfokos hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológusok a következő napokra Olaszországban. Az idei nyár első hőhullámát a mitológiai krétai királyról, Minószról nevezték el.

A forró levegő leginkább az ország középső és déli részén érezteti majd hatását. Az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála keddtől emelkedik, és majdnem tíz fokkal túllépi a június harmadik hetében megszokott átlagot. A csúcspont csütörtökön várható.

Negyven Celsius-fokhoz közeli meleg lesz többek között Róma, Nápoly, Terni, Firenze, Ferrara, valamint az adriai partokhoz közeli Forli és Macerata térségében.

Negyven fok feletti hőmérsékletre készülnek Szicília és Szardínia belsejében. Kánikula lesz, de valamivel alacsonyabb értékekkel az észak-olaszországi területeken is. A hőség enyhülése a hét végétől várható, amikor a forróságot viharok válthatják fel.

Olasz szokás szerint a hőhullámnak nevet is adtak: a krétai királyról, Minószról nevezték el. Minden nyáron mitológiai vagy más ókori nevekre keresztelik a melegfrontokat.

A polgári védelem és az olasz egészségügy is készültséget rendelt el a kánikula miatt. Időseknek, betegeknek és gyerekeknek nem ajánlott a nap legmelegebb óráiban a szabadban tartózkodniuk.

Rovatok