Index Vakbarát Hírportál

Madár kerülhetett a hajtóműbe, kigyulladt egy ausztrál légitársaság gépe

2024. június 18., kedd 13:13

Valószínűleg egy hajtóműbe került madár okozta tűz miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania egy ausztrál légitársaság repülőgépének helyi idő szerint hétfő este Ausztráliában. A gépen 67 utas és hatfős személyzet tartózkodott, az esetről felvétel készült. A gép körülbelül 50 perccel a felszállást követően biztonságosan landolt, és a kifutópályán tűzoltók fogadták.

Vélhetően madárcsapás miatt kényszerleszállást hajtott végre Új-Zélandon a Virgin Australia egyik repülőgépe, miután az egyik hajtóműve röviddel a felszállás után kigyulladt – írja a The Guardian. Az utasok hangos zajokat hallottak, valamint lángokat észleltek, amelyekről felvétel is készült.

Hétfő este az új-zélandi Queenstown városából Melbourne-be induló, a Virgin Australia légitársasághoz tartozó Boeing 737-800-as repülőgép a járatokat nyomon követő weboldalak szerint közvetlenül a felszállás után dél felé indult ahelyett, hogy a menetrend szerint nyugatra tartott volna.

A megjelent felvételeken látszik, hogy a hajtóműből tűz ütött ki, amit feltételezhetően egy madár okozhatott. A repülőgép a levegőben várakozó pályára állt, majd kényszerleszállást hajtott végre az induló állomásától 150 km-re délre fekvő Invercargill repülőterén.

A gépen 67 utas és hatfős személyzet tartózkodott. A gép körülbelül 50 perccel Queenstown elhagyása után biztonságosan landolt, és a kifutópályán tűzoltóautók fogadták.

„Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy az utasok vagy a személyzet tagjai közül bárki fizikai sérüléseket szenvedett volna” – mondta Stuart Aggs, a Virgin Australia üzemeltetési vezetője. Az utasok azt mondták, hogy lángokat láttak az egyik hajtóműből, és hangos csattanásokat hallottak. „A levegőbe emelkedés után 10 másodperccel egy nagy bumm hallatszott, aranyszínű fények töltötték be az utasteret, és a jobb oldali hajtóműből lángok csaptak ki” – nyilatkozta az egyik utas. „Láttam, hogy rendszeres időközönként lángok csapnak ki a hajtóműből” – mondta, hozzátéve, hogy a kapitány később tájékoztatta az utasokat, hogy a gép egy madárrajnak ütközött.

Ritka incidensről van szó, az érintett utasokat elszállásolták

A queenstowni repülőtér vezérigazgatója, Glen Sowry kedden azt mondta, hogy egy, a hajtóműbe szorult madár a legvalószínűbb oka az incidensnek. A reptéren a madárcsoportok ismert kockázatot jelentettek, de az incidensek ritkák voltak. A repülőtér rendszeres kockázatkezelési intézkedéseket hozott, többek között rövidre vágta a füvet, és nem engedte, hogy a közelben állóvíz legyen.

Az új-zélandi repülőtereken 10 000 repülőgépmozgásból körülbelül négyre tehető a repülőgépekbe csapódó madarak aránya – írja honlapján Ausztrália légi közlekedési felügyelete. A mostani esetben az utasokat Invercargillben szállásolták el éjszakára, majd visszaszállították őket a queenstowni repülőtérre, ahol keddre foglaltak számukra jegyeket az Ausztráliába tartó alternatív járatokra.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, januárban az Eurowings Budapestről Stuttgartba tartó járata hajtott végre kényszerleszállást Ferihegyen, miután szintén madárral ütközött, és nem sokkal felszállás után visszafordult.

Rovatok