Index Vakbarát Hírportál

Véget vetnének az orosz légicsapásoknak, Ukrajna bevetheti a Frankensteint

2024. június 18., kedd 17:22

Hamarosan bevethetik Ukrajnában a legújabb „Frankensteint” , vagyis a német Rheinmetall vállalat új harckocsiját, amely a hidegháborús és modern technológiát felhasználva vethet véget az orosz drón- és rakétacsapásoknak. A vállalat bejelentésében emellett azt is közölte, hogy új műhelyet nyitnak Nyugat-Ukrajnában, valamint hogy hosszú távra terveznek az országban.

Egy új Frankenstein légvédelmi harckocsit vethetnek be Ukrajnában az orosz drónok ellen – írja a The Telegraph.

A német Rheinmetall hadiipari vállalat bejelentése szerint azt tervezi, hogy egy Leopard-1 tank alvázára egy Skyranger légvédelmi rendszert szerel fel, amely egy nagy teljesítményű 35 mm-es automata ágyúval van ellátva.

Az 1960-as években kifejlesztett Leopard-1 a hidegháború idején gyorsan számos európai hadsereg szabványává vált, és világszerte több mint egy tucat országban szolgált fő harckocsiként.

A mobilitást és a tűzerőt előtérbe helyező, nagy teljesítményű motorja a 42 tonnás harckocsit 64 kilométer per óra feletti sebességgel hajtja, lépést tartva az előrenyomuló csapatokkal.

A jól bevált alváz jelentős terepjáró képességekkel rendelkezik, így ideális a kelet-ukrajnai zord terepviszonyokhoz. A Leopard alacsony profilja védelmet nyújt az ellenséges tűzzel szemben is. 

Bár a Leopard adja az alapot, az igazi erőt pedig a Skyranger légvédelmi rendszer jelenti. Ez a fejlett torony egy kifinomult, teljes, 360 fokos rálátással rendelkező radarral van felszerelve, amely lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy pontosan észleljék és kövessék a közeledő fenyegetéseket.

35 mm-es automata ágyúja hatékonyan semmisíti meg a beérkező drónokat, mielőtt azok kárt okozhatnának. A rendszer légvédelmi rakéták indítórakétáival is felszerelhető, ami további védelmi szintet biztosít a kifinomultabb légi fenyegetésekkel szemben.

A Rheinmetall szerint ez a kombináció lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy gyorsan bevethessen egy rendkívül hatékony rendszert az infrastruktúráját károsító orosz légicsapásokkal szemben.

Emellett az innovatív fegyverzetéről ismert védelmi vállalat sikeresen átalakított korabeli szovjet légvédelmi járműveket is, hogy nyugati rakétákat lőhessenek ki, létrehozva FrankenSAM-eket, amelyek hatásosnak bizonyultak a dróntámadások ellen.

A vállalat hosszú távra tervez Ukrajnában

Bár a hidegháborús Leopard-1 harckocsit Németország már nem használja, jelentős számban még mindig raktáron van. Az ukrán hadsereg már közel száz ilyen járművet kapott, azonban további támogatást kér az Oroszország és az utóbbi hónapokban kritikus infrastruktúrát célzó dróntámadások elleni védekezéshez. 

 „Sok Leopard-1 harckocsi még mindig rendelkezésre áll” – mondta Björn Bernhard, a Rheinmetall szárazföldi rendszerekért felelős vezetője, utalva arra, hogy a Frankenstein harckocsikból még több is készülhet.

A bejelentés egybeesik a Rheinmetall új műhelyének megnyitásával Nyugat-Ukrajnában.

„Hosszú távra tervezünk Ukrajnában” – mondta Bernhard. „Nem csak felszerelést szállítunk, majd kivonulunk, hanem megmutatjuk, hogy tartósan ott leszünk, és támogatjuk Ukrajnát”.

A Rheinmetall új létesítményének célja, hogy a frontvonalakon javítsa a sérült német gyártmányú harckocsikat, jelentősen csökkentve az állásidőt, és gyorsabban újra bevethetővé téve azokat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok