Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

2024. június 18., kedd 08:39

Orbán Viktor úgy véli, a hétfői uniós egyeztetésen „Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát”. A miniszterelnök szerint „a Néppárt ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal”. A politikus a holland miniszterelnökkel is egyeztetett. Az FT szerint Mark Rutte ígéretet tett arra, hogy ha kinevezik a NATO főtitkárává, akkor hivatali ideje alatt Magyarországnak joga lesz visszautasítani az Ukrajnát támogató, a szövetség tagállamainak területén kívül végrehajtott NATO-tevékenységeket.

Orbán Viktor miniszterelnök egy Facebook-posztban számolt be a hétfői európai uniós egyeztetésről. A miniszterelnök szerint a tanácskozáson „semmibe vették az európai emberek akaratát” és „leosztották egymás között az EU vezető pozícióit”.

„Az európai választás eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek. A Néppárt viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette:

Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára. Ne legyünk naivak: tovább fogják támogatni a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz–ukrán háborúba.

Kiemelte: nem nyugszanak bele a döntésbe és egyesíteni fogják a jobboldal erőit. „...küzdeni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokratákkal” – húzta alá a bejegyzés végén. 

Magyar Péter hozzászólt

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a miniszterelnök posztja alá azt írta, ő úgy tudja, hogy Brüsszelben egyelőre nem akarnak a magyar kormánypárttal egyesülni. 

Miniszterelnök Úr, itt úgy hírlik Brüsszelben, hogy egyelőre nem nagyon akarnak Önökkel egyesülni… egyébként meg szinte semmit nem változott az Európai Parlament összetétele. Lehet természetesen jobboldali többség, de annak a fő ereje a Néppárt lesz majd 200 képviselővel és 13 állam- és kormányfővel. Ez az a Néppárt, ahonnan Önöket kitették, és ahova a Tiszát pedig felveszik. További jó békeharcot!

– fogalmazott hozzászólásban Magyar Péter, akiről elképzelhető, hogy Brüsszelben folytatja pályafutását.

Nem született hivatalos megállapodás 

Mint arról korábban írtunk, az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztettek hétfőn Brüsszelben, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézménye, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

A kormányfők nem hivatalos munkavacsoráján azonban egyelőre nem született politikai megállapodás az uniós intézmények vezetőinek és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről – számolt be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben kedd hajnalban.

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: a következő héten további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspontok közeledjenek, ugyanis a június 27–28-i EU-csúcson szükséges döntést hozni az uniós csúcsvezetők személyéről és előrehaladást kell elérni az Európai Unió stratégiai menetrendjéről, arról, hogy az EU milyen irányvonalat és célokat kövessen a 2024–2029-es időszakban.

A holland miniszterelnökkel is egyeztetett Orbán Viktor, ígéretet kapott

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő elmondta, hogy Brüsszelben kétoldalú egyeztetést folytatott a magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta, hogy jó hangulatú volt az egyeztetés, és hozzátette, hogy „óvatosan optimista” azzal kapcsolatban, hogy végül megkapja Magyarország támogatását a NATO-főtitkári tisztségre történő pályázatához.

Financial Times szerint a holland kormányfő arra is ígéretet tett, hogy ha kinevezik a katonai szövetség főtitkárává,

akkor hivatali ideje alatt Magyarországnak joga lesz visszautasítani az Ukrajnát támogató, a szövetség tagállamainak területén kívül végrehajtott NATO-tevékenységeket.

A magyar miniszterelnök néhány nappal ezelőtt egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, ahol az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor egyértelművé tette: Magyarország nem kíván részt venni a NATO ukrajnai erőfeszítéseiben, amit Jens Stoltenberg elfogadott.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Mint arról beszámoltunk, információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi. Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Rovatok