Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyta a thaiföldi törvényhozás a melegházasságok legalizálását

2024. június 18., kedd 12:29

Az alsóház után a thaiföldi törvényhozás szenátusa is megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvénytervezetet, amely a király jóváhagyása után lép hatályba. A melegházasság legalizálásával Thaiföld a régióban vezető szerepet tölt be az emberi jogok és a nemi egyenlőség biztosítása terén.

A thaiföldi szenátus kedden megszavazta az azonos nemű párok házasságkötésének legalizálását – írja az MTI.

A törvénytervezetet a végső szavazáson a 152 tagú szenátusban 130-an támogatták. Miután áprilisban az alsóházban is megszavazták, a hatálybalépéshez már csak a király formális jóváhagyására van szükség.

Ázsiában Tajvan és Nepál után Thaiföld lesz a harmadik ország, amely engedélyezi a homoszexuális párok házasságkötését.

Az eddig hatályos jogszabályban a „férfi és nő”, illetve „férj és feleség” szóhasználatot lecserélik „személyek” és „házassági partnerek” megfogalmazásra.

Aktivisták és politikusok több mint egy évtizeden keresztül küzdöttek a törvény elfogadásáért. Korábban azonban számos tervezet és javaslat nem jutott el a parlamentig.

Az LMBTQ-közösség aktivistái szerint a melegházasság legalizálásával Thaiföld a régióban vezető szerepet tölt be az emberi jogok és a nemi egyenlőség biztosítása terén. Június elején több ezren vettek részt Bangkokban a Pride felvonuláson, köztük Szretta Tavizin miniszterelnök is.

Ugyanakkor a thaiföldi társadalom nagyrészt konzervatív értékeket vall, és az LMBTQ-közösség tagjai máig panaszkodnak arra, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket a mindennapokban.

Rovatok