Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást tartananának a kiválásról a boszniai szerbek

2024. június 19., szerda 14:26

A Boszniai Szerb Köztársaság kiválna Bosznia-Hercegovinából. Milorad Dodik elnök arról beszélt, hogy békés úton szeretnék megkezdeni a folyamatot.

Időt és lehetőségeket veszít a Boszniai Szerb Köztársaság, ha továbbra is Bosznia-Hercegovina része marad – mondta Milorad Dodik elnök. A politikus ezért bejelentette, hogy kezdeményezni fogják az ország békés kiválását.

Dodik a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy 

egyáltalán nem akarunk in­stabilitást teremteni országunk területén. Ezért tettünk először is javaslatot Bosznia-Hercegovinának, hogy vonuljon ki az országból, és szüntesse meg a daytoni megállapodást.

Magyar Nemzet a témában megkérdezte a Magyar Külügyi Intézet Balkán-szakértőjét, aki szerint a Szerb Köztársaság életképtelen lenne egy esetleges függetlenedés után.

Még a Vucsics vezette Szerbia sem támogatna hasonló folyamatot. Dodik megjegyzését így érdemes mindig a helyén kezelni, megvizsgálni a kontextust

– tette hozzá a szakértő.

Az ország mai alkotmányos berendezkedését a háborút lezáró 1995-ös daytoni békeszerződés határozza meg, amely egyébként lehetőséget ad arra, hogy az etnikumok (és politikusok) kétféleképpen értelmezzék a kiváláshoz, szétváláshoz való jogot. 

A boszniai szerb értelmezés szerint az entitások – tehát a Boszniai Szerb Köztársaság vagy a föderáció – dönthetnek e kérdésben, a szélesebb hazai és nemzetközi körben is elfogadott jogi értelmezés szerint azonban erre nincs lehetőségük.  Ez utóbbi állásponton van a nyugati nemzetközi közösség is – beleértve az Egyesült Államokat és az EU-t –, és a daytoni konstelláció fenntartásáért mindvégig ki fognak állni. Elsősorban úgy, hogy az elszakadást propagáló személyeket szankcionálják, mint magát Dodikot is – tette hozzá a szakértő.

Németh Ferenc szerint békés elválás lehetőségére nincs esély, de megjegyezte azt is, hogy a szerbek nem fognak kiválni, és a fegyveres konfliktus esélye sem reális.

Egyrészt az 1990-es évek háborúira még minden család emlékszik; másrészt a többség nem fogna fegyvert ezért még akkor sem, ha a szívük mélyén támogatnák a függetlenedést

– fogalmazott a szakértő, és hozzátette, utóbbi csoportra játszik most a választások előtt politikai, nacionalista üzenetein keresztül Dodik.

Rovatok