Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden húzása kiverte a biztosítékot a republikánusoknál

2024. június 19., szerda 08:19

Joe Biden amerikai elnök új irányelvet jelentett be az amerikai állampolgárok papírokkal nem rendelkező házastársaira vonatkozóan. Ezek szerint, ha egy bevándorló legalább tíz éve él az országban és június 17. után házastársi kapcsolatban áll egy állampolgárral, akkor újabb 3 évre kap haladékot, hogy benyújtsa állampolgársági kérelmét és jogosan telepedhessen le az Egyesült Államokban. A bejelentés nem nyerte el a republikánusok tetszését.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke új irányelvet jelentett be, amely a kormány tisztviselői szerint több százezer amerikai állampolgár papírokkal nem rendelkező házastársát védi meg a kitoloncolástól. A bevándorlás kérdése a választási év során fejfájást okozott Bidennek, aki nemrégiben átfogó végrehajtási intézkedést hozott az Egyesült Államok és Mexikó határán átkelni kívánó rekordszámú migráns megfékezésére. Az új politika azokra vonatkozik, akik legalább 10 éve tartózkodnak az országban, és lehetővé teszi számukra, hogy legálisan dolgozzanak az Egyesült Államokban – írta meg a BBC.

A Fehér Ház szerint több mint 500 ezer házastárs lesz jogosult erre.

Biden kedden a Fehér Házban tartott rendezvényén elmondta, hogy a lépés segítene abban, hogy az amerikai bevándorlási rendszer kevésbé legyen igazságtalan a bevándorlók, a házaspárok és minden amerikai számára. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a novemberi elnökválasztás előtt sok választópolgár számára a bevándorlás az elsődleges szempont.

A Fehér Ház szerint az új házastársi politika 50 ezer olyan 21 év alatti fiatalnak is kedvez, akinek a szülője amerikai állampolgárral kötött házasságot. Ez a legjelentősebb könnyítési program a már az Egyesült Államokban tartózkodó, papírokkal nem rendelkező migránsok számára azóta, hogy az Obama-kormányzat 2012-ben bejelentette a gyermekkorban érkezőkre vonatkozó halasztott intézkedést (DACA).

A ma bejelentett intézkedés a nyár folyamán lép hatályba. A lépéseket, amelyeket ma teszek, az amerikai nép elsöprő többséggel támogatja, annak ellenére, hogy a másik csapat mit mond

– mondta Biden a Fehér Házban. A bejelentésére akkor került sor, amikor az Egyesült Államok a DACA 12. évfordulóját ünnepelte, amely több mint 530 ezer, gyermekként az Egyesült Államokba érkezett migránst – az úgynevezett „álmodozókat” – védett meg a kitoloncolástól.

Nem mindenki ért egyet

Hétfőn magas rangú kormányzati tisztviselők közölték, hogy az amerikai állampolgárok papírokkal nem rendelkező házastársai akkor lennének jogosultak a kérelemre, ha 10 éve az országban élnek, és június 17-től házasságban élnek. Az érintetteknek három évük lesz arra, hogy állandó tartózkodási engedélyért folyamodjanak, és hároméves munkavállalási engedélyre lesznek jogosultak. A Fehér Ház szerint átlagosan 23 éve tartózkodnak az Egyesült Államokban azok, akik jogosultak az eljárásra. Többségük Mexikóban született.

Őket „helyben hagyják”, és engedélyezik számukra, hogy az Egyesült Államokban maradjanak, amíg státuszuk megváltozik. A NumbersUSA nevű szervezet, amely a bevándorlás szigorúbb ellenőrzéséért száll harcba, „lelkiismeretlenségnek” minősítette az új politikát. A szervezet vezérigazgatója, James Massa nyilatkozatában így fogalmazott:

Ahelyett, hogy megállította volna a történelem legsúlyosabb határválságát, Biden elnök túllépte a végrehajtó hatalmát, és egy alkotmányellenes eljárást alkalmazva, a választók és a kongresszusban megválasztott képviselőik megkerülésével azt az üzenetet küldte, hogy amnesztiát kaphatnak azok, akik illegálisan lépnek be az Egyesült Államokba.

Alex Cuic, az ohiói Case Western Reserve Egyetem bevándorlási ügyvédje és professzora a BBC-nek elmondta, hogy bár az intézkedés egy „szűk csoportot” érint, mégis a „kezdetet” jelenti az amerikai bevándorlók egy olyan szegmense számára, amely történelmileg nehézségekbe ütközik az országban lévő státuszuk normalizálásával kapcsolatban, még akkor is, ha jogosultak rá.

„Nagy többségüknek el kellene hagynia az országot ahhoz, hogy törvényesen visszatérhessen” – mondta Cuic. „Olyan, mintha fizikailag belépnének az Egyesült Államokba, de a bevándorlási »lelkük« nem jönne velük” – tette hozzá. Cuic azt is elmondta, hogy azzal, hogy a kedvezményezettek feltételes szabadlábra helyezését lehetővé teszik, a tisztviselők „megszüntetik a családok szétválasztásának szükségességét”, amikor az egyik házastársnak el kell hagynia az országot, hogy törvényes állandó tartózkodásért folyamodjon.

„A kérelmezési folyamat valószínűleg nyár végére megnyílik” – mondta hétfőn egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

„Biden intézkedései kezelik az aggályokat”

A Fehér Ház azt is tervezi, hogy megkönnyíti és felgyorsítja a vízumeljárást azon magasan képzett, papírokkal nem rendelkező bevándorlók számára, akik amerikai egyetemeken szereztek diplomát, vagy akik a szakterületükön belül állásajánlatot kaptak, beleértve az „álmodozókat” is.

Biden bejelentésére két héttel azután került sor, hogy a miniszterelnök olyan átfogó végrehajtási intézkedést hozott, amely lehetővé teszi az amerikai tisztviselők számára, hogy gyorsan, menedékkérelmük feldolgozása nélkül távolítsák el az illegálisan az Egyesült Államokba érkező migránsokat. Erre akkor kerül sor, ha egy napi küszöbértéket elérnek, és a határ „túlterheltté” válik – áll a Fehér Ház közleményében.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) a múlt héten beperelte a Biden-kormányt, arra hivatkozva, hogy az intézkedéssel megsértette az amerikai bevándorlási törvényeket. A bejelentés idején Biden türelemre intette azokat, akik „túl szigorúnak” tartják az intézkedést.

Az elkövetkező hetekben arról fogok beszélni, hogyan tehetjük igazságosabbá és méltányosabbá a bevándorlási rendszerünket

– mondta.

Aaron Reichlin-Melnick, az Amerikai Bevándorlási Tanács politikai igazgatója szerint bár a két bejelentés „egyáltalán nem kapcsolódik egymáshoz”, az újabb intézkedés segíthet a kormányzatnak, hogy „pozitívan kerüljön címlapokra a határt érintő bejelentés miatt kapott negatív visszahangok után”.

A Biden-kormányt sok kritika érte az emberek részéről, akik azt mondták, hogy az újonnan érkezőkre összpontosít, holott nagyon sok, hosszú ideje »illegális bevándorlóként« nyilvántartott ember rekedt a bonyolult bevándorlási rendszerünkben

– tette hozzá. „Úgy gondolom, hogy az elnök elmúlt hetekben tett intézkedései valóban mindkét aggály kezelésére irányulnak” – fejezte be gondolatait Reichlin-Melnick.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Girard College-ban tartott kampánygyűlésen 2024. május 29-én Philadelphiában, Pennsylvania államban. Fotó: Andrew Harnik / Getty Images)

Rovatok