Index Vakbarát Hírportál

A francia szélsőjobb nekiment Kylian Mbappénak

2024. június 19., szerda 10:05

A francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Kylian Mbappé és csapattársa, Marcus Thuram még hétfőn kérte arra a franciákat, hogy a hónap végén esedékes előrehozott parlamenti választáson szavazzanak a szélsőségesek ellen. Ugyan Mbappé nem említette név szerint a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülést, elnökük, Jordan Bardella nem hagyta szó nélkül a két labdarúgó nyilatkozatát.

Reagált Jordan Bardella, a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés (NR) elnöke Kylian Mbappé és Marcus Thuram francia labdarúgók nyilatkozatára, akik még hétfőn egy sajtótájékoztatón arra kérték a franciákat, hogy a június 30-án és július 7-én rendezett előrehozott parlamenti választásokra mindenki menjen el szavazni, és szavazzon a szélsőségek ellen.

Ugyan Mbappé konkrétan nem nevezte meg Bardella pártját, azonban azt nyilatkozta, a szélsőségek ellen van, míg Thurman arról beszélt, a franciáknak mindennap meg kell küzdeniük azért, hogy a Nemzeti Tömörülés ne kerüljön hatalomra.

A hétfői sajtótájékoztatóra Bardella kedden este reagált a CNews TV-nek, ahol a szélsőjobboldali pártelnök elmondta, nagyon tiszteli a francia játékosokat, akik szerinte nemcsak a futball, hanem a fiatalok ikonjai is, de szerinte tisztelni kell a franciákat, és tiszteletben kell tartani mindenki szavazatát.

Ha valaki elég szerencsés, hogy nagyon-nagyon nagy fizetése van, ha multimilliomos, akkor egy kicsit szégyellem magam, ahogy ezek a sportolók olyan embereknek adnak leckéket, akik már nem tudnak megélni, akik már nem érzik magukat biztonságban, akiknek nincs lehetőségük biztonsági őrök által túlzottan védett környéken élni

szúrt oda a két válogatott labdarúgónak Bardella, akinek pártja jelenleg vezeti a közvélemény-kutatásokat, és jelenleg minden esélye megvan arra, hogy a szélsőjobboldali pártja szerezze a legtöbb mandátumot a június 30-án, illetve július 7-én rendezett előrehozott parlamenti választáson.

Emmanuel Macron francia elnök a június 9-i európai parlamenti választáson elszenvedett veresége után jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választásokat ír ki, mivel szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni a politikai átrendeződést – míg a Macron pártjával, a Reneszánsszal együtt induló pártszövetségre a választók 14,6 százaléka szavazott, addig a Bardella vezette Nemzeti Tömörülésre több mint duplaannyian, 31,37 százaléknyian szavaztak.

Mint azt kielemeztük, Macron ezzel megpróbál előremenekülni, hogy összegyűjtse és maga mögé állítsa az NR győzelme miatt sokkba került politikai centrumot.

Ugyanakkor a francia elnöknek ez nem igazán sikerült eddig.

Míg a szélsőbaloldali és baloldali pártok összeálltak – amivel azonnal a második legnagyobb politikai erővé is váltak –, addig Macron Reneszánszának nem sikerült összehozni egy balközéptől jobbközépig tartó szövetséget, hiszen a jobbközép Köztársaságpártiak mindössze egy részével sikerült megegyezni, miután a párt a mostani választásra kettészakadt Macron és Le Pen között.

A választási kampány hivatalosan június 17-én kezdődött, és az azóta nyilvánosságra hozott első közvélemény-kutatás szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 33 százalékponton áll, amit a szélsőbaltól a balközépig terjedő Új Népfront (NFP) követ 28 százalékponttal, míg a Macront támogató Ensamble! (jelentése Együtt) koalíciója a szavazatok 18 százalékát szerezhetné meg. A Köztársaságiak Macront támogató részét 5, a Le Pent támogatók részét 4 százalékpontnyian támogatják.

(Borítókép: A francia Kylian Mbappe 2024. június 17-én Düsseldorfban. Fotó: Visionhaus / Getty Images)

Rovatok