Index Vakbarát Hírportál

Izrael a Hamász elpusztítása után újabb háborút indíthat

2024. június 19., szerda 11:12

Miután a Hezbollah és Izrael között egyre gyakrabbak az éles üzenetváltások, Israel Katz izraeli külügyminiszter bejelentette, Izrael akár teljes körű háborút is indíthat a terrorszervezettel szemben. Sőt, időközben az Izraeli Védelmi Erők jóvá is hagyta egy Libanon déli része elleni támadás tervét.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok próbálná csillapítani a kedélyeket Izrael és a Libanon déli részét de facto kormányzó Hezbollah között, egyre gyakoribbak a határ menti tüzelések az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a terrorszervezet között.

Sőt, miután a Hezbollah egy olyan videót hozott nyilvánosságra kedden, amelyen az látható, ahogy a harmadik legnagyobb izraeli város, az ország északi részén fekvő Haifa felett reptetnek egy drónt, az izraeli külügyminiszter, Israel Katz bejelentette,

Izrael nem zárja ki, hogy egy teljes körű háborút indítson a Hezbollahhal szemben.

A Gázai övezetben található Hamász október 7-i terrortámadása óta Izrael és a Hezbollah többször is lőtt ki egymásra rakétákat, ugyanakkor eddig egy teljes körű háború terve sosem volt az asztalon. Azonban az izraeli külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy nagyon közel vannak ahhoz, hogy megváltoztassák erről alkotott álláspontjukat a Hamász és Libanon kapcsán, hozzátéve, egy teljes körű háborúban a Hezbollahot teljesen elpusztítanák, míg Libanon kemény verésben venne részt.

Izrael és a Hezbollah között már hetek óta a felfűtött retorika jellemző, ezért is utazott az amerikai kormányt képviselve Amos Hochstein Izraelbe, hogy megpróbálja lebeszélni Izraelt egy újabb háború megindításáról, és deeszkalálni a helyzetet.

Ugyanakkor az Izraeli Védelmi Erők kedd késő este bejelentette, jóváhagyták a dél-libanoni területek elleni támadás tervét,

hozzátéve, hogy emellett növelik a határ menti csapataiknak a készültségét is.

Az október 7-i terrortámadás óta egyébként a Hezbollah összesen ötezer rakétát vagy drónt lőtt ki Izraelre, hogy ezzel tiltakozzanak az ellen, hogy szerintük a Gázai övezet elleni offenzíva során Izrael népirtást hajt végre a palesztinokkal szemben. A terrorszervezet korábban azt ígérte, ha Izrael leállítja az offenzívát, ők is felhagynak a rakétatámadásokkal – a támadások miatt egyébként közel 60 ezer izraelit evakuáltak az ország északi részéről.

Ugyanakkor a tüzet Izrael is viszonozza: reakcióként az izraeli légierő több rakétatámadást hajtott végre Libanon ellen, ami következtében a CNN számításai szerint október 7-e óta 90 ezer libanoninak kellett elhagynia jelenleg a lakhelyét.

(Borítókép: Füst száll fel Libanon felett egy izraeli csapást követően 2024. május 5-én. Fotó: Ayal Margolin / Israel out / Reuters)

Rovatok