Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország elnöke kitüntette Magyarország varsói nagykövetét

2024. június 19., szerda 20:30

Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke szerdán kitüntette Kovács Orsolya Zsuzsannát, Magyarország varsói nagykövetét – közölte a magyar diplomáciai képviselet.

Kovács Orsolya Zsuzsanna a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend parancsnoki keresztje kitüntetést vehette át Lengyelország elnökétől. Andrzej Duda köszöntőjében elismerte a nagykövet asszonynak a lengyel–magyar kapcsolatok erősítéséért hét és fél éves missziója alatt végzett példaértékű és áldozatkész munkáját.

Megjegyezte, hogy a két nemzetnek nyújtott kiemelkedő szolgálata miatt ragaszkodott a kitüntetés személyes átadásához, amelyre elnöksége alatt mindeddig ritkán került sor nagykövetek érdemeinek elismerésekor.

Teljes felelősséggel mondhatom, hogy a diplomáciai testületben ritka az olyan nagykövet, aki oly rendkívüli módon tölti be a szerepét, mint ahogyan azt Kovács Orsolya nagykövet asszony lengyelországi küldetése során tette. Rendkívül aktív és szívélyes személy, aki kiválóan érti a lengyel gondolkodásmódot

– emelte ki laudációjában az államfő.

Az MTI beszámolója szerint Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet beszédében saját példáján keresztül emelte ki a nemzedékeken átívelő örökség ápolásának fontosságát, amely – mint fogalmazott – a Lengyelország és Magyarország között fennálló különleges kapcsolat fenntartásának záloga.

Rovatok