Index Vakbarát Hírportál

A török hírszerzés segített megakadályozni egy újabb terrortámadást Moszkvában

2024. június 19., szerda 06:14

Végigfutott a török sajtón a hír, miszerint a krasznogarszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást követően egy másik terrortámadást is terveztek Oroszországban, azonban azt a török titkosszolgálatnak köszönhetően az orosz hatóságoknak sikerült megakadályozniuk. A terrorista akciót szervező Vilajet Haraszan már régóta a török titkosszolgálat látókörében van.

Az egyik kormánypárti török lap értesülései szerint a Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást követően egy második terrortámadás előkészítése is folyamatban volt – írja a Moszkovszkij Komszomolec (MK).

Mint ismert, a március 22-én a Moszkva mellett elkövetett terrortámadásban 144 ember vesztette életét, a sérültek száma pedig az ötszázat is meghaladta. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, azonban Oroszország – inkább kevesebb, mint több sikerrel – megpróbálta Ukrajnára terelni a felelősséget a történtekért.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) június 11-ei ülésén még mindig arról beszélt, hogy az ukrán katonai hírszerzés érintett a krasznogarszki támadásban.

Az ukrán és a nyugati titkosszolgálatok bővítik az Oroszországban elkövetett kiemelt bűncselekmények elkövetésére beszervezett lehetséges elkövetők körét, segítik kiképzésben és felszereléssel a nemzetközi terrorszervezeteket. Szemléletes példa erre az ukrán katonai hírszerzés általunk megállapított részessége a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni terrortámadásban

– fogalmazott az FSZB-főnök.

A török lapértesülés szerint ugyanakkor egy másik terrortámadás is készülőben volt, amelynek megakadályozása a török hírszerzésnek volt köszönhető.

Terroristák egy csoportja azt tervezte, hogy megtámadnak egy bevásárlóközpontot, amikor sok ember tartózkodik ott. A támadást az Orosz Föderációban betiltott Vilajet Horaszan csoport fegyveresei készítették elő, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel

– idézte a Hürriyet török lapot az MK.

A lap szerint a terrorista sejt tevékenysége már régóta a török hírszerző szolgálatok látóterében van, ugyanis annak tagjai szervezték meg Isztambulban a Szűz Mária-templom elleni támadást 2024 januárjában.

A speciális szolgálatok számos emberrel vették fel a kapcsolatot, kihallgatták őket, majd kapcsolatba léptek az orosz féllel

– írta az újság.

Rovatok