Index Vakbarát Hírportál

Lefestették a Stonehenge szikláit a klímaaktivisták, konkrét követeléssel álltak elő

2024. június 19., szerda 17:29

Környezetvédelmi aktivisták narancssárga festéket fújtak az angliai Wiltshire-ben található Stonehenge őskori szikláira szerdán. Időzítésük nem véletlen, akciójukat a csütörtöki nyári napfordulóhoz igazították. Konkrét követeléssel álltak elő, tervük, hogy a kormányok megállapodjanak egy, a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelését és elégetését 2030-ig megszüntető tervezetről.

A Just Stop Oil környezetvédő szervezet két aktivistája narancssárga festékkel fújta le a Stonehenge őskori köveit – írja a Bloomberg. Az incidens szerdán, helyi idő szerint 12 óra körül történt, egy nappal a nyári napforduló előtt.

Az angliai Wiltshire-ben található, körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény keletkezési idejét Kr. e. 2500 és 2100 közé datálják. A régészeti helyet és környékét 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe felvette az UNESCO.

A közösségi médiában közzétett felvételeken két, Just Stop Oil feliratú fehér pólót viselő ember látható, amint narancssárga festéket permetező kannákkal közelednek a monolitokhoz.

A csoport később megnevezte az akció két elkövetőjét, tájékoztatásuk szerint egyikük a 73 éves Rajan Naidu, társa pedig a 21 éves Niamh Lynch volt. A szemtanúk megpróbálták megakadályozni az akciót kiabálásukkal, és volt, aki tettlegesen is közbe próbált lépni.

A KÉSŐ NEOLITIKUMBÓL SZÁRMAZÓ IKONIKUS KÖVEK KÖZÜL TÖBBET IS SIKERÜLT NARANCSSÁRGÁRA FESTENIÜK, MAJD AZ EGYIK TÜNTETŐ LEÜLT A FŰRE, A MÁSIKAT PEDIG A FELVÉTEL TANÚSÁGAI SZERINT FELTARTÓZTATTÁK.

A Just Stop Oil közleménye szerint Niamh Lynch – az akcióban részt vevő oxfordi diáklány – úgy fogalmazott, hogy az olaj, a szén és a gáz folyamatos égetése „halálhoz és szenvedéshez” vezet. „Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk azon, mit hagy maga után a civilizációnk, mi az örökségünk” – tette hozzá. Rajan Naidu hozzátette, hogy „vagy mi vetünk véget a fosszilis tüzelőanyagok korszakának, vagy a fosszilis tüzelőanyagok kora vet véget nekünk”.

Konkrét követelésük van, nem véletlen az időzítésük sem

Idén januárban a klímaaktivisták levessel dobálták meg Párizsban a Mona Lisa-festményt, májusban az angol–brit alkotmányosság ősi jogforrásának, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni a londoni brit nemzeti könyvtárban, júniusban Westminster hercegének esküvőjét zavarták meg a szervezet tagjai.

A szervezet mostani tájékoztatása szerint akciójukkal azt követelik, hogy

a következő brit kormány állapodjon meg más kormányokkal a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelését és elégetését 2030-ig megszüntető tervezetről.

„A szén, az olaj és a gáz további égetése milliók halálát fogja okozni. Össze kell fognunk, hogy megvédjük az emberiséget, különben mindent kockára teszünk. Ezért követeli a Just Stop Oil, hogy a következő kormányunk írjon alá egy jogilag kötelező érvényű szerződést a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ig történő fokozatos kivezetéséről” – fogalmazott a szervezet egyik szóvivője. A csoport azt is közölte, hogy csupán narancssárga kukoricaliszt-festéket fújtak a kövekre, amelyet állításuk szerint „hamarosan elmos az eső”.

2023. június 21-én közel nyolcezer ember gyűlt össze a Stonehenge-nél, hogy megünnepeljék az év leghosszabb napját. Idén június 20-án a 2024-es nyári napforduló alkalmából hasonló számban várják őket. A napfordulót helyi idő szerint csütörtökön 19 órától pénteken reggel 8 óráig ünneplik.

Rovatok