Index Vakbarát Hírportál

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik

2024. június 19., szerda 08:04

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezeknek a védelmi képességeknek a kialakítását és elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt – emelte ki a honvédelmi miniszter, miután Boris Pistorius német védelmi miniszterrel tárgyalt Berlinben.

Az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a magyar tárcavezető részletesen egyeztetett a következő fél év védelmi prioritásairól Boris Pistoriusszal. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy látja, hogy a háborúk korában a védelem és a biztonság, ezen belül az európai katonai képességek erősítése az elnökség egyik fontos eleme lesz.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. Ennek a folyamatnak egyik fontos ágaként építi Magyarország – legnagyobb részben európai alapokon – a védelmi ipart is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, hogy Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik, „ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz – a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is”.

 

Rovatok