Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes képeken az Új-Mexikóban pusztító erdőtűz, már halálos áldozatok is vannak

2024. június 19., szerda 07:09

Már a hatóságok is megerősítették, hogy egy halálos áldozata legalább van az új-mexikói Ruidoso falu környékén pusztító erdőtüzeknek. A falu 7000 fős lakosságát már evakuálták és több mint 500 épület rongálódott vagy semmisült meg teljesen a pusztító lángok közepette. Az állam kormányzója a nemzeti gárda bevetését kérvényezte, mert helyileg már képtelenek megbirkózni a helyzettel.

Legalább egy ember meghalt az Új-Mexikó déli részén található faluban pusztító erdőtüzek következtében, amelyek több ezer embert kényszerítettek arra, hogy elhagyják otthonukat. Az emberek evakuálási parancs alapján hagyták el Ruidosót, a hatalmas lángok több mint 500 épületet pusztítottak el vagy rongáltak meg – közölte Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó.

A Sky News szemléje szerint a hivatala megerősítette, hogy a tűzben egy ember meghalt, de nem osztott meg részleteket. Korábban azt mondta, hogy a falu teljes, 7000 fős lakosságát evakuálták. Rudioso önkormányzati honlapján a következő üzenet olvasható:

„Menjenek most! Ne próbálják meg összeszedni a holmijukat vagy megvédeni otthonukat. Azonnal evakuáljanak.”

Grisham szükségállapotot hirdetett Új-Mexikó déli részén, és nemzeti gárdistákat vezényelt a térségbe. A tüzek nagyságrendje meghaladja a helyi ellenőrzést, és „azonnali állami beavatkozást igényel a közegészség, a közbiztonság és a közjólét védelme érdekében” – áll a kormányzó kedd délután kiadott közleményében.

Az egyik erdőtűz, a „South Fork Fire” hétfőn kezdődött az új-mexikói Mescalero Apacs Rezervátumban, ahol a törzs elnöke rendeletben rendkívüli állapotot hirdetett. A tűz a törzs és az amerikai erdészeti szolgálat földjén égett a Ruidoso környéki területeken. Egy másik tűz, a „Salt Fire” nevű szintén a Mescalero rezervátumban és Ruidosótól délnyugatra lángolt. Kedd reggelre több mint 19,6 négyzetkilométer kiterjedésű volt, és nem sikerült megfékezni – közölte az erdészeti részleg.

A szörnyű South Fork Fire és a Salt Fire elpusztította földjeinket és vagyonunkat, és ezreket kényszerített arra, hogy elhagyják otthonaikat. Minden rendelkezésre álló erőforrást bevetünk, hogy megfékezzük ezeket a tüzeket

– mondta Grisham.

Steve Jones – egy ott lakó – elmondta, hogy ő és felesége az éjszaka folyamán elmenekültek, amikor a mentőcsapatok megérkeztek a faluba, és sűrű füst töltötte be a Ruidoso völgyet, ami megnehezítette a légzést.

„A több mint 60 kilométer per órás szél végigvitte a tüzet a hegygerincen, szó szerint 30 méter magas lángokat láttunk” – mondta Jones, aki egy lakókocsiba költözött. „Ezért emésztett fel ekkora területet.”

(Borítókép: Az USDA Forest Service tűzoltója Ruidoso Új-Mexikóban 2024. június 17-én. Fotó: Kaylee Greenlee Beal / Reuters)

Rovatok