Index Vakbarát Hírportál

Louisiana elrendelte, hogy minden osztályteremben függesszék ki a tízparancsolatot

2024. június 20., csütörtök 13:20

Louisiana lett az első amerikai állam, amely elrendelte, hogy minden állami iskola osztálytermében egészen az egyetemi szintig ki kell függeszteni a tízparancsolatot. Jeff Landry, Louisiana republikánus kormányzója szerdán írta alá az erről szóló törvényt.

Louisiana állam kormányzója elrendelte, hogy minden osztályteremben függesszék ki a tízparancsolatot – írja a BBC.

A Jeff Landry kormányzó által szerdán aláírt, republikánus támogatású intézkedés a parancsolatokat „államunk és nemzeti kormányunk alapdokumentumaként” írta le.

A törvényt várhatóan megtámadják majd a polgárjogi csoportok, amelyek szerint az ellentétes az amerikai alkotmány első módosításában foglalt egyház és állam közötti szétválasztással, ami kimondja, hogy

a kongresszus nem hozhat törvényt a vallás intézményének tiszteletben tartásáról vagy annak szabad gyakorlásának tilalmáról.

Az állami törvény előírja, hogy a plakáton a szöveg „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” szerepeljen egy 28 centiméter × 35,5 centiméter méretű plakáton. A plakátokat 2025-ig minden állami támogatásban részesülő osztályteremben ki kell állítani, de magukra a plakátokra nem ad az állam támogatást.

Hasonló törvényjavaslatokat nemrégiben más republikánus vezetésű államok, köztük Texas, Oklahoma és Utah is benyújtotta.

A tízparancsolat középületekben, többek között iskolákban, bíróságokon és rendőrőrsökön való elhelyezése miatt számos jogi csatát folytattak.

980-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisített egy hasonló, Kentucky állambeli törvényt, amely előírta, hogy a dokumentumot ki kell helyezni az általános és középiskolákban.

Rovatok