Index Vakbarát Hírportál

A román EP-képviselő szerint ki kellene venni a magyarok kezéből az Európai Unió bővítéspolitikáját

2024. június 20., csütörtök 19:45

Siegfried Muresan, az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportjának alelnöke szerint hiba, hogy Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos is része az unió bővítéspolitikáért felelős miniszteri testületének, mert véleménye szerint Magyarország már az elmúlt években is aláásta Ukrajna és Moldova csatlakozási szándékát.

Nem egy magyarnak kellene irányítania az Európai Bizottság jövőbeni bővítéséért felelős osztályát – jelentette ki Siegfried Muresan, az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportjának alelnöke. Muresan szerint – aki az EU-Moldova parlamenti társulási bizottságnak elnöke is – az elmúlt öt évben problémát okozott, hogy az Európai Unió végrehajtó testületének bővítési portfólióját Orbán Viktor „brüsszeli emberének” kezébe adták – írja az Euronews

A képviselő figyelmeztetése az uniós végrehajtó testület küszöbön álló átalakítására vonatkozóan hangzott el, és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosra utalt, akit Orbán Viktor nevezett ki a posztra, amelyet Várhelyi öt éve tölt be. Muresan megjegyezte, hogy

az Orbán-kormány azóta többször is megpróbálta lelassítani vagy teljesen kisiklatni Ukrajna és Moldova csatlakozási kérelmét a blokkhoz. 

Mivel júliustól Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának hat hónapos soros elnökségét is, így a blokk „leginkább oroszbarátnak tartott” kormányának bőséges lehetősége nyílik arra, hogy visszavesse a csatlakozási törekvéseket – írja a lap. 

A jobbra hajlástól tartanak

Múlt héten az uniós nagyköveteknek sikerült egyhangú támogatást szerezniük az Ukrajnával és Moldovával június 25-én kezdődő csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, ami az első lépés abban a közismerten hosszú folyamatban, ahol az országoknak egy sor reformot kell véglegesíteniük.

A jövő hónapban esedékes, első európai parlamenti ülés minden eddiginél „jobbra hajlóbb”, így a Mureșan és az Ukrajna-párti tagállamok attól tartanak, hogy a Putyin Oroszországával szimpatizáló szélsőjobboldali hangok felbátorodhatnak.

Ahogyan arról beszámoltunk, szerdán a Kocsis Máté szavai szerint szélsőségesen magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) felvették a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójába, így az ECR képviselőcsoport az Európai Parlament harmadik legnagyobb politikai erejévé válhat az újabb „oroszbarátnak” titulált román párttal. 

Muresan csütörtökön újságíróknak nyilatkozva bírálta az AUR burkoltan oroszbarát álláspontját, az Alternatíva Németországért (AfD) párthoz hasonlítva azt, amely szerinte ugyan „nem nyíltan oroszbarát, de nyitott az oroszbarát narratívákra” – mondta Muresan, akit a héten az Európai Néppárt frakciójának alelnökévé választottak.

A képviselő a blokk jövőbeli biztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte Ukrajna és a Moldovai Köztársaság sikeres és fokozatos integrációját az Európai Unióba és annak egységes piacába. 

Rovatok