Index Vakbarát Hírportál

Kanada terrorszervezetnek nyilvánította az Iráni Forradalmi Gárdát

2024. június 20., csütörtök 08:34

Kanada terrorista szervezetnek minősítette az Iráni Forradalmi Gárdát. A döntést szerdán bejelentő Dominic LeBlanc közbiztonsági miniszter „a globális terrorizmus elleni küzdelem jelentős eszközének” nevezte a minősítést.

Kanada az Iráni Forradalmi Gárdát (IRGC) a terrorszervezetek közé sorolta, és felszólította az Iránban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el az országot. A kanadai kormány szerdán tette a bejelentést, mondván, hogy a lépés segít Ottawának a terrorizmus elleni küzdelemben – írja a BBC.

A döntés azt jelenti, hogy több ezer magas rangú iráni kormánytisztviselő, köztük az IRGC vezető tisztségviselői nem léphetnek be Kanadába.

Az Iráni Forradalmi Gárda a becslések szerint több mint 190 ezer aktív személyt számlál, saját szárazföldi erőkkel, haditengerészettel és légierővel rendelkezik, amelyek felügyelik Irán stratégiai fegyvereit. Az IRGC a kormány szerint a Közel-Keleten máshol is befolyást gyakorol azáltal, hogy pénzt, fegyvereket, technológiát, kiképzést és tanácsadást biztosít a szövetséges kormányoknak és fegyveres csoportoknak.

Kanada már korábban is terrorszervezetként tartotta nyilván az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz erőit, de a szerdai bejelentés a teljes IRGC-re is kiterjesztette a minősítést.

Az iráni rezsim következetesen semmibe veszi az emberi jogokat Iránon belül és kívül, valamint hajlandó destabilizálni a nemzetközi szabályokon alapuló rendet

– mondta Dominic LeBlanc.

A döntés után a már Kanadában tartózkodó jelenlegi és korábbi magas rangú iráni kormánytisztviselők ellen is vizsgálatot indíthatnak és eltávolíthatják őket.

Melanie Joly kanadai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Iránban tartózkodó kanadaiakat a bejelentést követően önkényes fogva tartás veszélye fenyegetheti.

Az üzenetem egyértelmű: azoknak, akik most Iránban vannak, ideje hazajönniük. Akik pedig azt tervezik, hogy Iránba mennek, ne menjenek

– jegyezte meg.

Kanada a második ország Észak-Amerikában az Egyesült Államok után, amely terrorszervezetnek nyilvánította az Iráni Forradalmi Gárdát. Az Egyesült Királyság korábban jelezte, hogy még 2023-ban hasonló lépést kíván tenni, de ezt egyelőre még nem tette meg.

Rovatok