Index Vakbarát Hírportál

Putyin kiskutyákat kapott ajándékba Kim Dzsonguntól

2024. június 20., csütörtök 16:42

Vlagyimir Putyin nem távozott üres kézzel Észak-Koreából, ugyanis az ország vezetője két fehér Pungsan vadászkutyát ajándékozott az orosz elnöknek. A megbeszélésen Kim Dzsongun „teljes támogatásáról és szolidaritásáról” biztosította az orosz kormányt.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Észak-Koreába látogatott, és találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. A megbeszélésen a két fél megállapodott egymással: Észak-Korea teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

„A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával” – mondta az észak-koreai vezető az orosz hírügynökségek közlése szerint. „Teljes támogatásáról és szolidaritásáról” biztosította „az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában”.

Vlagyimir Putyin köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette: a felek új, a kapcsolatok további mélyítését célzó egyezményt fognak aláírni. 

A koreai állami média (KCNA) később jelentette, hogy Kim Dzsongun a találkozó után két Pungsan kutyát (koreai vadászkutyafajta) adott ajándékba az orosz elnöknek. A koreai központi televízióban csütörtökön le is vetítették, ahogy a vezetők megtekintik a kerítéshez kötött háziállatokat.

Az NBC News szerint Mun Dzsein korábbi dél-koreai elnök is kapott egy pár Pungsan vadászkutyát Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől 2018-ban. A hírek szerint azonban 2022-ben Mun Dzsein közölte, lemond róluk, mivel utódja nyilvánvalóan nem nyújt jogi és pénzügyi támogatást az állatok gondozásához – a kutyák jogilag ugyanis az állam tulajdonában vannak. Az ebek politikai vitát robbantottak ki Dél-Koreában.

Az orosz elnök koreai látogatásának jelentőségéről részletesebben írtunkebben a cikkünkben.

Rovatok