Index Vakbarát Hírportál

Orosz propagandát terjeszt a ChatGPT és a Google Gemini

2024. június 20., csütörtök 16:46

A legnépszerűbb tíz chatbot ellenőrzésekor megállapították, hogy ezek az AI-eszközök gyakran hamis narratívákat ismételgetnek, melyek az orosz államhoz kötődő, hamis híroldalakból álló dezinformációs hálózathoz köthetőek.

A NewsGuard tesztelte a tíz legnépszerűbb chatbotot, köztük a ChatGPT-t, a Google Geminit, az xAI-t és a Perplexityt, és megállapították, hogy az orosz dezinformációs narratívák beszivárogtak a generatív mesterséges intelligenciába – írja a The Byte.

Tizenkilenc hamis narratívát egy olyan weboldal-hálózat terjesztett, amely nemrégiben John Mark Douganhoz, egy volt floridai seriffhelyetteshez kapcsolódott, aki jelenleg Moszkvában él menedékjoggal. Amint az a The New York Times nemrégiben megjelent jelentéséből kiderült, a férfi nagyrészt mesterséges intelligencián alapuló álhíroldalak arzenálját működteti, és rengeteg olyan tartalmat tesz közzé, amelyek hamis narratívákat népszerűsítenek.

Most úgy tűnik, hogy John Mark Dougan álhírei bejutottak a népszerű mesterségesintelligencia-eszközökbe. A NewsGuard ellenőrzésekor mind a tíz tesztelt chatbot meggyőzően ismételte a férfi és az államilag támogatott álhírhálózat által terjesztett hamis narratívákat.

Ezek nem egyszeri esetek voltak, és a mesterséges intelligencia sok esetben még a férfi weboldalaira is hivatkozott forrásként.

A NewsGuard szerint a chatrobotok által közölt, bizonyíthatóan hamis állítások között szerepelnek a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólagos korrupciójával kapcsolatos összeesküvések, valamint egy egyiptomi újságíró meggyilkolása, amelyet állítólag Alekszej Navalnij özvegye tervelt ki.

A NewsGuard összesen 570 bemenetet tesztelt, és minden egyes chatbotot 57 alkalommal kérdezett meg. A teszteléskor a chatbotok dezinformációk alapján válaszoltak azokban az esetekben, amikor egy adott összeesküvésről kérdeztek őket, valamint azokban az esetekben, amikor a chatbotot kifejezetten arra kérték, hogy írjon cikket egy hamis, Oroszország által terjesztett narratíváról.

Rovatok