Index Vakbarát Hírportál

Bőröndben, autóval szállította felesége holttestét Madridból Belgrádba?

2024. június 20., csütörtök 20:45

Spanyol nyomozók érkeztek a szerb fővárosba, hogy helyi kollégáikkal próbálják meg kideríteni: mi történt egy kolumbiai származású amerikai nővel, aki el akart válni szerb férjétől. Utoljára februárban adott életjelet magáról Madridban.

A hatóságok azt gyanítják: David Knežević megölte a feleségét, majd Spanyolországból Szerbiába szállította a negyvenéves Ana María Knezevich Henao földi maradványait. A feltevés szinte kivitelezhetetlennek tűnik, mégis minden eddigi bizonyíték erre utal.

A férfi ugyanis január 30-án egy Peugeot 308-ast bérelt Belgrádban, amellyel Madridba indult. A távolság egy irányban egészen pontosan 2592 kilométert tesz ki. Hat nappal később, február 5-én ért vissza a szerb fővárosba.

Pontosan ez alatt a hat nap alatt tűnt el felesége. Most azt próbálják kideríteni: vajon a férj egy bőröndben vitte-e magával a mindössze 150 centi magas, alig 45 kilós Ana holttestét.

Nem vitás, hogy egy ilyen vakmerő vállalkozás a végletekig kockázatos, hisz az utolsó, szerb határon mindenképpen igazoltatni kellett a bérelt autó sofőrjét.

Anát vagy holttestét először természetesen Spanyolországban kezdték keresni, a Madridból keletre vezető R2 autópálya mentén. A nyomozásba bekapcsolódtak az FBI floridai ügynökei is.

Az intenzív kutatás kudarccal zárult, így a sikertelen akció után terelődött a rendőrök figyelme Szerbiára.

Az autókölcsönző tulajdonosa arról tájékoztatta őket, hogy tíz nappal a férfi visszaérkezése után, elsötétített üvegekkel kapta vissza az autót, amelyen kicserélték a rendszámtáblák kereteit, és levakartak róla két matricát.

Hazudott

A spanyol és a szerb nyomozók most a horvát–szerb határtól, pontosabban Batrovci határátkelőtől próbálják rekonstruálni David Knežević mozgását. Sorra vizsgálják át a közlekedési és biztonsági kamerák felvételeit.

A szerb rendőrök spanyol és amerikai kollégáikkal együttműködve gyűjtik a szükséges bizonyítékokat, amelyek fényt deríthetnek Ana Knežević eltűnésére

nyilatkozta a belgrádi Blicnek a belgrádi főügyész.

Miután feleségének nyoma veszett, David Knežević állhatatosan azt állította: Amerikából Szerbiába tért haza, és nem hagyta el az országot.

Gyorsan rajtakapták a hazugságon, miután kiderült, hogy autót bérelt.

Ráadásul a biztonsági kamerák felvételeiből – amelyeket a NBC miami stúdiója is közölt – kiderült, hogy a gyanúsított egy madridi barkácsboltban ragasztószalagot és festéket vásárolt. Ez utóbbival egy nappal felesége eltűnése előtt, este kilenckor Ana otthonának biztonsági kameráját fújta le.

Nem volt eléggé óvatos, mert más kamerák felvételeiből megállapították, hogy „körbejárta az épületet, és az észrevétlen bejutás lehetőségét kereste”.

Emberrablás vagy gyilkosság?

Pedig gondosan vigyázott arra, hogy semmilyen nyom ne maradjon utána. Nem hotelben szállt meg, lakást sem bérelt, hanem az autóban töltötte az éjszakáit.

David Knežević február másodikán, 22:15 körül hatolt be abba az épületbe, ahol Ana María Knezevich Henao lakott. Attól a pillanattól kezdve felesége soha többé nem válaszolt a hozzátartozók és barátok hívásaira, illetve üzeneteire.

A férj Madridban rendszámtáblákat lopott, és ezekkel indult Belgrád felé.

Szerbiából később visszatért Floridába, így Miami repterén azonban nyomban letartóztatták.

A vád egyelőre emberrablás, ami a holttest megtalálása után átminősülhet előre megfontolt gyilkossággá.

A legjobb esetben is életfogytiglan vár rá.

A bíró az óvadék iránti kérelmet arra hivatkozva utasította el, hogy a vagyonos vádlott kiterjedt külföldi kapcsolati rendszerével könnyedén megszökhet.

Ana és David Knežević sikeres üzletemberek voltak. Cégük és ingatlanaik értékét – amelyeket a belgrádi származású férfi az elmúlt hónapokban megpróbált értékesíteni – 15 millió dollárra becsülik.

Kapcsolatuk a tavalyi év végén romlott meg, ami után Ana Madridba költözött. A válóperes eljárás során a férj kikötötte, hogy nem hajlandó a vagyon fele-fele arányban történő felosztására.

(Borítókép: Batrovci átkelőhely 2015-ben. Fotó: NurPhoto / Getty Images)

Rovatok