Index Vakbarát Hírportál

Miért hálálkodott Volodimir Zelenszkij a szaúdi trónörökösnek?

2024. június 21., péntek 06:03

Szaúd-Arábia a napokban fogadta az ukrán elnököt, aki a globális Dél támogatását igyekszik megnyerni. Az arab állam viszont nem szándékozik hátat fordítani Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Dzsiddában járt, hogy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel találkozzon – közölte a hivatalos szaúdi sajtóügynökség. Zelenszkijt a Vörös-tenger partján fekvő városban szaúdi tisztviselők fogadták, köztük a nemzetbiztonsági tanácsadó és a kijevi nagykövet.

Szaúd-Arábia Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta Moszkvával és Kijevvel is jó kapcsolatokat ápol, és potenciális közvetítőként pozicionálja magát a konfliktusban. Tavaly augusztusban a sivatagi királyság adott otthont a háborúról szóló megbeszéléseknek, amelyeken több mint 40 ország képviselői vettek részt. Az ukrán elnök legutóbb februárban járt Szaúd-Arábiában, amikor Mohammed bin Szalmán trónörökössel tárgyalt béketervéről és a hadifogolycsere lehetőségeiről.

Mit akart az ukrán elnök a szaúdiaktól?

Az ukrán elnök azért érkezett Dzsiddába, hogy támogatást szerezzen. Jelentős erőfeszítéseket tett, hogy rávegye a globális Dél államait, köztük Szaúd-Arábiát is, hogy vegyen részt a június 15 16-án Svájcban megrendezett békecsúcson.

Volodimir Zelenszkij a június eleji látogatásáról azt mondta, hogy „termékeny és energikus” megbeszéléseket folytatott Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel, amelyek középpontjában a svájci „békecsúcs” és a kétoldalú kapcsolatok javítása állt. Kijev célja, hogy nemzetközi támogatást szerezzen a Zelenszkij javasolta béketervhez, amely magában foglalja az orosz csapatok teljes kivonását Ukrajnából és az 1991-es posztszovjet határokhoz való visszatérést.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség szerint a trónörökös megerősítette Szaúd-Arábia „elkötelezettségét és támogatását minden nemzetközi törekvés iránt” az orosz–ukrán konfliktus megoldása érdekében, és a két fél megvitatta a humanitárius gondok enyhítésének módjait. Zelenszkij pedig kifejtette, hogy Ukrajna „hálás Szaúd-Arábiának a támogatásáért. Nagyra értékeljük Őfelsége erőfeszítéseit, hogy segít a békéhez való gyors visszatéréshez.” 

Zelenszkij korábban egy Arab Liga-csúcson is részt vett

Volodimir Zelenszkij egy éve, 2023 májusában Szaúd-Arábiában részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján. A korábban be nem jelentett látogatás Zelenszkij első közel-keleti útja volt a 2022 februárjában kezdődött orosz invázió óta, ami lehetővé tette az ukrán államfő számára, hogy a régió olyan vezetőihez forduljon, akik kevésbé olyan egységesek Kijev támogatását illetően, mint a szilárd nyugati szövetségesek.

Zelenszkij a Twitteren ekkor azt közölte, hogy erősíteni kívánja a kétoldalú viszonyt és Ukrajna kapcsolatait az arab világgal. Azonban Zelenszkijnek az Arab Ligához intézett beszéde sokakat meglepett, mivel azzal vádolta a szervezet egyes tagállamait, hogy „szemet hunytak” Oroszország Ukrajna elleni háborúja felett, továbbá arra kérte az arab vezetőket, ne engedjenek az orosz befolyásnak.

Az Egyesült Államok nyomása ellenére számos arab állam kerülte, hogy állást foglaljon Moszkva ukrajnai inváziója óta, mondván, nem akarják, hogy belerángassák őket a szuperhatalmak versengésébe, és lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy saját érdekeiket követhessék.

Az arab tisztviselők szerint ez „csak” egy európai háború

Zelenszkij folyamatos törekvése ellenére azonban nem ért célt a Közel-Keleten, hiszen végül Szaúd-Arábia, de India, Indonézia és Dél-Afrika sem írták alá a hétvégi svájci „békecsúcs” zárónyilatkozatát. Főleg azt sérelmezték, hogy a dokumentum nem veszi kellőképpen figyelembe Oroszország érdekeit.

Ukrajna orosz megszállása óta Kijev nem tudott jelentős támogatást szerezni az arab államoktól, amelyek nagyrészt semlegesek maradtak. Ennek legfőbb oka, hogy Szaúd-Arábia és más olajtermelő Öböl menti országok jó kapcsolatokat ápolnak a Kremllel. Bár a legtöbb arab kormány megszavazta Moszkva inváziójának elítélését az ENSZ-ben, az Öböl menti államok – a globális Dél nagy részével összhangban – általában kerülték, hogy állást foglaljanak.

Az Arab Liga legtöbb tagja diplomáciai rendezésre szólított fel, és egyikük sem tett olyan lépéseket Oroszországgal szemben – például gazdasági szankciókat –, amelyek Moszkva ellenszenvét kiválthatták volna. Az arab tisztviselők ezt a háborút többnyire európai válságnak tekintik, amelyet a nyugati országoknak és Oroszországnak kell rendezniük. Az arab világon belüli konfliktusok és zavargások – például Szudánban, Szíriában, Jemenben, Líbiában, Izraelben és Palesztinában – sokkal nagyobb aggodalomra adnak okot Szaúd-Arábiának és más arab államoknak, mint az ukrajnai háború.

A szaúdi ingapolitika

Szaúd-Arábia 2023 augusztusában nemzetközi csúcstalálkozót rendezett a békeformuláról. Az ország fontos szerepet játszott az Oroszországgal folytatott fogolycseréről szóló tárgyalásokban is, lehetővé téve, hogy Ukrajna 2022 szeptemberében mintegy 300 hadifoglyot érintő nagyszabású cserét hajtson végre. Ugyanakkor Szaúd-Arábia szoros gazdasági kapcsolatot ápol Oroszországgal, és ez csak erősödött az uniós és a nyugati szankciók bevezetése után. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly decemberben látogatott el Szaúd-Arábiába, hogy találkozzon a trónörökössel.

Azonban nem csak az oroszokkal folytatott viszony fontos az arab országnak. Szaúd-Arábia évek óta kiemelkedően jó kapcsolatokat ápol Ukrajnával is olyan területeken, mint például a búzaimport, az energia és a turizmus. Zelenszkij az elmúlt években több alkalommal is járt Szaúd-Arábiában, és gyakorta intéz felhívásokat az arab vezetőkhöz, hogy támogassák országát. A térség államai viszont szemmel láthatóan nem akarják kockáztatni az Oroszországgal meglévő együttműködéseket, így legfeljebb csak mediátorként működnek közre a felek között.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja és az MCC Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

(Borítókép:  Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Dzsiddában, Szaúd-Arábiában 2024. június 12-én. Fotó: Bandar Algaloud / Courtesy of Saudi Royal Court / Handout / Reuters)

Rovatok