Index Vakbarát Hírportál

Kilép az európai liberálisok frakciójából Orbán Viktor szövetségesének pártja

2024. június 22., szombat 07:54

Kilép az Andrej Babis által vezetett Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nevű párt az Európai Parlament liberális Renew Europe frakciójából – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Andrej Babis, korábbi cseh miniszterelnök.

Az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nevű pártja, amely a csehországi uniós választásokon az első helyen végzett, kulcsszerepet játszik a centrista frakcióban. Ez az a képviselőcsoport, amelyet Emmanuel Macron európai parlamenti képviselői és más liberális pártok, például Mark Rutte távozó miniszterelnök holland VVD-jének képviselői uralnak – írja a Politico.

„Ez tegnap dőlt el. Kilépünk a Renew-ból, mert ott nem tudjuk teljesíteni a programunkat. És nem akarjuk elárulni a szavazóinkat” – mondta a lapnak csütörtökön Ondrej Knotek, az ANO európai parlamenti képviselője, akit júniusban újraválasztottak.

Az ANO kilép a liberális pártok páneurópai ernyőcsaládjából, az ALDE-ból is. „A Renew és az ALDE más álláspontot képvisel, mint az ANO mozgalom” – mondta Babis a sajtótájékoztatón.

Az ALDE nyilatkozatában azt mondta: „Bár sajnáljuk, hogy az ANO párt olyan utat választott, amely távolabb visz a liberális értékektől, az ALDE és európai parlamenti partnerei továbbra is egységesen képviselik liberális értékeinket, és ezt továbbra is folytatni fogjuk, tükrözve a választók által belénk helyezett bizalmat.”

Babis már régóta ellentétben áll a liberális család számos tagjával, mivel a populizmus irányába fordult, és hevesen kiállt az európai zöldmegállapodás és az EU migrációs politikája ellen.

Azért indultunk a választásokon, hogy harcoljunk az illegális migráció ellen, hogy megváltoztassuk a Green Dealt, amely tönkreteszi az európai iparunkat és mezőgazdaságunkat, és negatív hatással van a polgárainkra

– mondta Babis.

Kilépési döntése valószínűleg megkönnyebbülést jelent majd a Renew szociálisan progresszívebb oldalának képviselői, köztük Macron európai parlamenti képviselői számára. A héten a páneurópai Volt öt EP-képviselője által a párt tagjainak küldött levélben megjegyezte, hogy az egyik ok, amiért inkább a Zöldekhez csatlakoztak a Renew helyett, az volt, hogy Babis „populista” pártja annak idején a Renew tagja volt.

A Renew elnöke, Valérie Hayer nyilatkozatában elmondta: „Ez egy régóta esedékes válás volt. Az ANO olyan populista utat választott, amely összeegyeztethetetlen az értékeinkkel és az identitásunkkal”.

Mint megírtuk, a miután az Európai Néppárt képviselőcsoportja kedden hivatalosan is eldöntötte, hogy a Tisza Párt hét képviselőjét, köztük Magyar Pétert, a párt alelnökét is felveszik soraikba, a KDNP beváltotta a korábban tett ígéretét, és bejelentette kilépését az EPP EP-frakciójából.

Rovatok