Index Vakbarát Hírportál

Jobb, ha felkészül: számos funkció elérhetetlen lesz az európai iPhone-okon

2024. június 22., szombat 18:08

Az Apple idén blokkolja számos új termékének a megjelenését az Európai Unióban, mert szabályozási aggályokat látnak. A vállalat problémásnak véli az új, digitális piacokról szóló brüsszeli törvényt, így 27 országban nem férhetnek hozzá a vállalat legújabb AI-technológiáihoz.

Az Apple bejelentette, idén blokkolja az Apple Intelligence, az iPhone Mirroring és a SharePlay Screen Sharing megjelenését az Európai Unióban. Az indoklás szerint a digitális piacokról szóló törvény (DMA) állítólag arra kényszeríti a vállalatot, hogy csökkentse termékei és szolgáltatásai biztonságát – írja a Bloomberg, amit az Economx szemlézett.

Brüsszel szigorúbb ellenőrzést akar

A törvény miatt a domináns technológiai cégek kénytelenek számos előírást betartani,

A nemrég bemutatott Apple Intelligence a vállalat mesterségesintelligencia-szolgáltatásainak csomagja. Segít szövegek összefoglalásában, képek létrehozásában és a legrelevánsabb adatok lekérésében, amikor a felhasználóknak szükségük van rá, valamint tartalmazza az Apple digitális asszisztensének, a Sirinek a felújított változatát.

A Worldwide Developers konferencián bemutatott Apple Intelligence a cég részvényeinek az emelkedését is magával hozta (+9 százalék), azonban a vállalat döntése, miszerint leállítja a bevezetést az EU-ban, azt jelenti, hogy egyelőre

27 országban nem férhetnek hozzá a vállalat AI-technológiáihoz.

Tehát az idén ősszel megjelenő szoftver az Apple eszközeinek egy részén és csak amerikai angol nyelven fog működni. „A szigorúbb ellenőrzést igénylő óriás techvállalatok gond nélkül kínálhatják szolgáltatásaikat Európában, feltéve, hogy betartják a tisztességes versenyt biztosító szabályainkat” – így reagált az Európai Bizottság az Apple terveire.

Rovatok