Index Vakbarát Hírportál

Három ember eltűnt a svájci áradásokban

2024. június 22., szombat 18:25

Áradás tartja fogságban az alpesi Zermatt települést, ahol három ember is eltűnt az árvíz és a földcsuszamlás miatt. A Misox völgyben végighömpölygő árvíz miatt többeket evakuálni kellett.

Három ember eltűnt a svájci áradásokban, miután a Wallis kantonban található Zermattban kiáradt a Mattervispa folyó – írja a BBC.

Három ember eltűnt szombaton Svájcban egy földcsuszamlás következtében. Egy nőt élve kimentettek, miután a földcsuszamlás betemette őt a Misox völgyben. Az eltűntek mentésére mentőakció indult.

Az áradásokat a tartós esőzés, az olvadó hó és a telített talaj okozta.

A péntek esti hatalmas zivatar miatt a folyók megáradtak, elöntötték az utcákat, és több tucat lakost kellett evakuálni az otthonából – közölték a helyi hatóságok. Nyugatra, a Zermatt nevű alpesi üdülőhelyet pedig teljesen elszigetelte az árvíz.

Az ikonikus Matterhorn-hegy lábánál fekvő városról készült felvételeken látszódik, ahogyan tombol az árvíz az utcákon. 

Egy a Zermattban élő olvasónk azt írta, hogy a Vispa patak már reggel 10 órakor kilépett  a medréből elárasztva a város 2 hídját kisebb károkat okozva. Kora délután pedig a Vispa patak mellékága, a Triftbach öntött el épületeket. Arról is tájékoztatott minket, hogy nagyjából este fél hétre a helyzet normalizálódott és másnapra a várost ismét tisztává varázsolták a lakosok, továbbá a vonatközlekedés is helyreállt este 6 órára.

Zermatt speciális fekvése miatt egyáltalán nem ritka, hogy néha a külvilágtól elvágv élünk 4-5  évente, jellemzően télen. Zermattban csak anyagi károk keletkeztek, a felkészült, gyakorlott személyzet mindig mindent előre biztosít

– írta. 

A graubündeni kormány közölte, hogy „nagy aggodalommal” követi a helyzetet. 

Rovatok