Index Vakbarát Hírportál

Gyorssegélyt küld Magyarország a csádi lőszerraktári robbanás sérültjeinek

2024. június 22., szombat 11:54

A Hungary Helps program gyorssegélyt nyújt Csádban, lőszerraktárban történt keddi robbanás során megsérült civilek és a fővárosi központi kórház megsegítésére – számolt be az MTI.

Robbanásokat és tüzet jelentettek a csádi főváros, N'Djamena egyik lőszerraktárából, a kormány szerdai tájékoztatása szerint kilencen meghaltak és 46-an megsérültek, írtuk meg korábban.

Mivel a robbanás következtében megsérült civilek és az őket ellátó egészségügyi intézmények sürgős segítségre szorultak, a Hungary Helps komplex humanitárius segítségnyújtási programot indított a robbanásban megsérült civil lakosság és a központi kórház megsegítésére.   

Azt írták, a segítségnyújtás első lépéseként a Hungary Helps Ügynökség csádi irodája Csige Gáborral, a magyar nagykövetség misszióvezetőjével ellátogatott Csád legnagyobb, központi kórházába, hogy a pusztító események után gyorssegélyként 35 doboz gyógyszercsomagot adjon át és további támogatásáról biztosítsa az érintetteket. A gyógyszereket az előzetes egyeztetések alapján a kórház igazgatója állította össze a szükségleteknek megfelelően 

Magyar katonák is lesznek Csádban

A magyar kormány idén januárban nyitotta meg komplex humanitárius és fejlesztési központját Csád fővárosában, mellyel a Száhel-régió stabilitását kívánja erősíteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világ jelenleg a veszélyek korában él, és a válságok egy jelentős része a súlyosbodó terrorizmushoz kötődik, aminek pedig köze van a tömeges illegális bevándorlási hullámokhoz is. 

Magyarország ezenfelül 200 katonát küld Csádba, a Száhel-övezet stabilitásának fenntartása érdekében. A misszió részleteiről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt az Indexnek néhány hete. 

Rovatok