Index Vakbarát Hírportál

Meghalt negyvenöt palesztin a legutóbbi izraeli rakétacsapásban

2024. június 22., szombat 13:53 | aznap frissítve

Továbbra is abban látja az izraeli-palesztin-konfliktus végét Izrael, hogy ha teljesen felszámolja a Hamász terrorszervezetet a Gázai övezetben, viszont a palesztin áldozatok száma így napról-napra növekszik. A legutóbbi csapások 45 palesztin civil életét követelték és egy Vöröskereszt iroda is megrongálódott. Izrael tagadja, hogy ők követték volna el a csapásokat.

Legalább 45 palesztin meghalt, és megrongálódott a Vöröskereszt egyik irodája Gázában, amikor az izraeli erők ostromolták a területet, és közelharcot vívtak a Hamásszal – jelentette a Reuters. A Vöröskereszt annyit közölt, hogy gázai irodája megrongálódott, amikor péntek délután az izraeli hadsereg által kilőtt „nehéz kaliberű lövedékek” a Rafah melletti al-Mavasziban, és legalább 25 ember meghalt, akik sátrakban éltek a tábor körül, 50 pedig megsebesült.

Az izraeli lövedékek két helyen csapódtak be a területen, amely tele van sátrakkal és benne lakó palesztinokkal, akiket a könyörtelen bombázások miatt Gáza más részein lévő otthonaikból űztek el. Az egyik helyszín a Vöröskereszt által működtetett kórház közelében volt. A kórház közelében megölt emberek hozzátartozói elmondták, hogy az izraeliek „hangbombával” csalogatták elő az embereket, majd halálos sortűzzel csapást mértek rájuk.

Egy szemtanú azt mondta a hírügynökségnek, hogy a fiai meghaltak, amikor az első csapás után pánikba esett embereknek próbáltak segíteni.

A két fiam elment, miután meghallották a nők és a gyerekek sikoltozását. Azért mentek, hogy megmentsék őket, és amikor a második lövedék becsapódott, és a fiaim meghaltak. Kétszer is lecsaptak a helyre

– mondta a kórházban. Úgy tűnik, hogy a Vöröskereszt által közölt támadások helyszínei közvetlenül az izraeliek által al-Mavasziban kijelölt „biztonságos zónán” kívül vannak.

„Ez a súlyos biztonsági incidens egyike az elmúlt napokban történt néhánynak. Korábban csak kóbor lövedékek érték el az Vöröskereszt építményeit" – közölte a humanitárius szervezet pénteken az X-en közzétett bejegyzésében, Izrael megemlítése nélkül. „Elítéljük ezeket az incidenseket, amelyek veszélyeztetik a humanitáriusok és a civilek életét.”

A Vöröskereszt 60 ágyas tábori kórházát május közepén nyitották meg, hogy sürgősségi műtéteket, szülészeti, gyermekgyógyászati és járóbeteg-ellátást nyújtson – olvasható az akkori sajtóközleményben.

Izrael tagad

„Két izraeli tank felkapaszkodott egy al-Mavaszi feletti dombtetőre, és tűzgolyókat küldött le, amelyek eltalálták a környékről kitelepített szegény emberek sátrait – mondta egy lakos a Reutersnek. Az izraeli erők már korábban is bombáztak a mawasi „humanitárius zóna közelében. 

Tel-Aviv nyugati szövetségesei és az ENSZ többszöri elítélése ellenére Rafah elfoglalását sürgeti. Az izraeli hadsereg közölte, hogy az incidenst felülvizsgálják. „Az elvégzett első vizsgálat arra utal, hogy nincs arra utaló jel, hogy az IDF csapást hajtott volna végre az al-Mawasi humanitárius övezetben” – közölték.

A hadsereg korábban azt állította, hogy erői „precíz, hírszerzésen alapuló” akciókat hajtottak végre Rafah térségében, ahol a csapatok közelharcba keveredtek a Hamásszal. Az izraeli légicsapások eközben pénteken három palesztint öltek meg Hán Júniszban és legalább hetet a tengerparti táborban. Öt palesztin is meghalt egy Gázaváros elleni támadásban.

Izrael Gáza elleni háborúja a helyi egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 37 400 ember halálát okozta, és szinte a teljes, 2,3 milliós lakosságot hajléktalanná és nincstelenné tette.

Az ENSZ pénteken közölte, hogy Izraelnek, mint gázai megszálló hatalomnak kötelessége helyreállítani a közrendet és a közbiztonságot, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a közelgő éhínségre figyelmeztető hangok közepette.

Izrael szárazföldi és légi támadást indított Gáza ellen, miután a Hamász tavaly október 7-én megtámadta Izrael déli részét, és mintegy 1200 katonát és civilt ölt meg, valamint közel 250-et túszul ejtett.

Rovatok