Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek demonstráltak Franciaországban a „szélsőjobbveszély” ellen

2024. június 24., hétfő 05:51

Több tízezren demonstráltak vasárnap Párizsban és szerte Franciaországban, hogy felhívják a figyelmet arra, „milyen veszélyt jelenthet a nők jogaira nézve a szélsőjobboldal esetleges győzelme” az egy hét múlva tartandó előrehozott parlamenti választáson.

A szervezők becslése szerint a fővárosban 75 ezren vonultak az utcákra több mint 200 szervezet felhívására. Rendőrségi források szerint vidéken 41 megmozdulást tartottak, amelyen mintegy 14 ezren vettek részt – írja az MTI.

A kétfordulós parlamenti választás legnagyobb esélyese az európai parlamenti választáson győzelmet arató, Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN), amely egy pénteken közzétett mandátumbecslés szerint 250-300 képviselői helyet szerezhet meg az 577 fős nemzetgyűlésben. Az abszolút többséghez 289 helyre van szükség.

A vasárnapi demonstrációkat szervező feminista szervezetek, szakszervezetek és nem kormányzati szervezetek felemelték szavukat „a szélsőjobboldal látszatfeminizmusa” ellen.

Ha megnézzük a(z RN) párt történetét, akkor nem mondhatjuk azt, hogy védenék a nők jogait. Nem szabad elfelejteni, hogy ők beszéltek a kényelmi abortuszról, és ők támadják folyamatosan a Planning Familial nevű, a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való jogért küzdő szervezetet

– mondta el az egyik tüntető Párizsban.

„Minden alkalommal, amikor a szélsőjobb valahol hatalomra kerül, támadást intéznek az abortuszhoz való jog ellen, és nem látom, miért lenne ebben majd Franciaország a kivétel” – mondta újságíróknak Sarah Durocher, a Planning Familial elnöke.

A Nemzeti Tömörülés a héten visszautasította ezeket a vádakat, és „karikatúrának és hazugságnak” minősítette a pártot ért bírálatokat. Jordan Bardella pártelnök a francia nőknek címzett keddi videójában azzal vádolta meg a „szélsőbaloldalt”, hogy „kisajátítja a női jogok monopóliumát”.

Rovatok