Index Vakbarát Hírportál

Dánia lehet az első ország, ahol a mezőgazdaságra is kivetnék a szén-dioxid-adót

2024. június 25., kedd 13:04

A sertés- és tejtermékexportban erős Dánia az első ország, ahol az adóval csökkentenék az agráripar szén-dioxid-kibocsátását. Szakértők szerint a 2030-tól bevezetendő adóval rendkívül csökkentenék a károsanyag-kibocsátást, amivel elérhető a kormány által előírt 70 százalékos csökkentés 2030-ig. A dán agráripari érdekszövetkezetek is támogatják a javaslatot.

Öt hónapos tárgyalás és egyeztetés után a dán kormány bejelentette, hogy Európában elsőként szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra – tudósít róla többek között a Politico.

A tervezet szerint 2030-tól kezdve a farmereknek 120 dán koronát – jelenlegi árfolyamon nagyjából 16 eurót, 6300 forintot – kell fizetni tonnánként a kibocsátott szén-dioxid után, ami 2035-től 300 koronára, nagyjából 40 euróra emelkedik.

A kormány emellett 2045-ig 250 ezer hektár mezőgazdasági földet erdősítene újra.

A kormány célja, hogy 2030-ig 70 százalékkal csökkentsék az ország szén-dioxid-kibocsátását, az adatok szerint pedig az agráripar a kibocsátás 46 százalékáért felel. Szakértők szerint a sertés- és tejtermékexport-óriás Dánia ezzel 1,8 millió tonnával csökkentheti a kibocsátását, amivel az ország teljesítheti a 70 százalékos csökkentési céljukat.

A szociáldemokrata és liberális pártokból álló Mette Frederiksen-kormány már február óta tárgyalt több agráripari érdekszövetkezettel, amikkel hétfőn sikerült végleg megállapodni. A lap szerint az öt érdekszövetkezet azt ajánlja a dán képviselőknek, hogy a tervezet alapján elkészített törvényjavaslatot minél hamarabb fogadják el a dán parlamentben, a Folketingben.

Ugyanakkor nem kizárólag Dániában foglalkoznak az agráripar zöldítésével – a tavalyi, egész Európában lévő gazdatüntetések egyik célja épp az volt, hogy a környezetvédelmi szabályok ne növeljék a gazdák pénzügyi és bürokratikus terheit.

Rovatok