Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea megint „szemétkedett” Dél-Koreával

2024. június 25., kedd 09:39

A szöuli vezérkar jelentette, hogy Észak-Korea nagyjából 350 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Dél-Koreába helyi idő szerint keddre virradóan. Május vége óta ez volt az ötödik ilyen eset.

Észak-Korea újabb szemeteszsákot szállító léggömböket küldött Dél-Koreába – számolt be az MTI. A zsákokat ezúttal is különféle hulladékokkal töltötték meg, ugyanakkor veszélyes hulladékot, trágyát és egyéb mérgező anyagokat nem tartalmaztak.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium közölte, hogy a papír- és műanyag hulladékok mellett ruházati luxustermékek hamisított változatait is azonosították a nyomozók, illetve olyan ruhadarabokat, amelyeken az amerikai Disney vállalat híres rajzfilmfigurái szerepeltek.

Egyes, a zsákokban talált, ollóval szétszabdalt ruhadarabok egy olyan dél-koreai textilipari vállalat termékei, amely 2000 óta küldött ruhákat Észak-Koreába.

Úgy tűnik, hogy Észak-Korea megpróbálta leplezni népének rossz életkörülményeit és az ország gazdasági nehézségeit a kétes gyártmányú luxustermékeknek tűnő tárgyakkal, valamint azzal, hogy olyan műanyag palackokat küldött, amelyekről eltávolították a címkéket és a kupakokat a nehezebb beazonosítás érdekében.

Ahogyan arról az Index is beszámolt , Észak-Korea több mint 300, szeméttel megtöltött léggömböt küldött át a határon déli szomszédjához június 9-ére virradó éjjel, válaszul arra, hogy egy dél-koreai aktivistacsoport Phenjan-ellenes propagandaröplapokat szállító ballonokat küldött át a határon Észak-Koreába. A dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, a phenjani akcióra válaszul hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére.

Pénteken a szöuli hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le, miután észak-koreai katonák rövid időre átlépték a határukat. Hasonló incidensek történtek korábban is. Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea az elmúlt hónapokban megerősítette a határt, taktikai utakat épített ki és több aknát helyezett el.

Rovatok